Medailový sen se nenaplnil. Štafeta žen doběhla osmá

13. března, 2015

Snily o medaili, jsou osmé. Tři trestná kola a jedenáct dobíjení české reprezentantky na stupně vítězů při mistrovství světa v Kontiolahti nepustily.  Přesto není důvod být přehnaně zklamaný. Vždyť celou sezónu trenér Zdeněk Vítek opakuje: „Umístění mezi osmi nejlepšími bude znamenat spokojenost.“ Na druhou stranu nelze přehlédnout, že v pěti předchozích závodech na 4×6 km byly Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová a Jitka Landová třikrát první, druhé a třetí. Předpokládaný boj o cenné kovy tak měl reálný základ… Suverénně vyhrály Němky, druhé skončily Francouzky a třetí Italky. Dnes to nevyšlo, ale malý glóbus za celkové vítězství v této disciplíně ve Světovém poháru je každopádně „doma“!

 

Eva Puskarčíková a především Gabriela Soukalová štafetový závod zvládly skvěle. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Eva Puskarčíková a především Gabriela Soukalová štafetový závod zvládly skvěle. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

V půlce druhé
Eva Puskarčíková byla po čisté první střelbě čtvrtá, podruhé klesla na 12. pozici, protože dvakrát dobíjela. Dvanáctá také předávala Gabriele Soukalové. Ale žádné drama se ještě nekonalo. Odstup na čelo byl 26 vteřin. Stříbrná medailistka z vytrvalostního závodu potvrdila výbornou formu. Po bezchybné ležce už byla čtvrtá a po stejně zvládnuté stojce dokonce první. Na předávku však přijela druhá za Italkou Oberhoferovou.

 

První kolo navíc
Jitka Landová pak přijela na svoji první položku v trojici s Gontierovou z Itálie a Němkou Hinzovou. Tři dobíjení znamenaly pokles na pátou pozici s odstupem necelých pětačtyřiceti sekund za vedoucími Němkami. Před stojkou už ale byla rodačka z Jablonce nad Nisou čtvrtá, jen sedm sekund za Ruskami. Pak ale přišel první český kolaps. Jitka musela na jedno trestné kolo, vůbec první, které v této sezóně ve štafetách reprezentantky absolvovaly. Český kvartet běžel rázem až desátý. Na předávce pak z toho bylo osmé místo s odstupem půldruhé minuty.

 

Jitku Landovou dnes zradila střelba a musela na trestné kolo. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Jitku Landovou dnes zradila střelba a musela na trestné kolo. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

…a ještě dvě další
Veronika Vítková se pustila do závodu s vervou sobě vlastní a před střelbou vleže jí scházelo jen 25 vteřin k medaili. Opora českého týmu však tentokráte mířila přesně jen třikrát z osmi možností. Výsledkem byla dvě trestná kola a propad až na 13. pozici. Ztráta už byla velká, téměř tři minuty. Česká finišmanka se však nevzdala a bojovným výkonem ještě v závěru vytěžila maximu. Stojku zvládla bezchybně a posunula českou štafetu na osmé místo. Bylo to asi méně, než se před startem čekalo. Na druhou stranu zjištění, že i po pokaženém výkonu dokáže česká štafeta žen dokončit závod na solidním osmém místě, je pozitivní.

 

Malý glóbus
V cíli měla Veronika Vítková slzy na krajíčku. „Teď se mi závod těžko hodnotí. Dopadlo to, jak to dopadlo,“ povzdychla si do kamery České televize.  A proto se hodnocení ujal šéftrenér Ondřej Rybář. „Chleba se lámal na třetím úseku. A v situaci, v jaké Veronika štafetu přebírala, to neměla jednoduché.  Startovala tam absolutní elita Dorinová – Habertová, Wiererová, Domračevová, Dahlmaierová, Eckohoffová, Seměrenková.  Osmá pozice není zklamáním, i když jsme si tak trochu přáli být do šestého místa, tedy alespoň na malém podiu. Ale máme malý glóbus za štafety, a toho si velmi cením. Je to výsledek výkonnosti po celou sezónu.“

 

Štafeta ženy (4 x 6 km) – výsledkový servis

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pořadí SP v disciplíně
Pohár národů – ženy

Záznam přímého přenosu na ČT Sport

Text: Tomáš Hermann

 

*****

Obsáhle se MS 2015 věnují naši mediální partneři

ČESKÝ ROZHLAS
Dvojici reportérů Tomáše Kohouta a Jana Suchana vyslal do Finska Český rozhlas. Oba mají časté vstupy na Radiožurnálu, ale nejen to. Na streamu Český rozhlas Sport jsou závody s výjimkou vytrvalostních vysílány v živé reportáži, a to včetně ohlasů přímo ze střelnice atd. K poslechu na http://zpravy.rohlas.cz, přimý link http://prehravac.rozhlas.cz/zpravy a v aplikaci iRadio pro chytré telefony, ke stažení zde: http://m.rozhlas.cz/napoveda/aplikace/.

 

ČESKÁ TELEVIZE
Všechny závody vysílá na ČT Sport i Česká televize http://www.ceskatelevize.cz/sport/. Dění komentují Jiří Rejman a exmistr světa Roman Dostál, reportérské vstupy má před kamerou Tomáš Lachman a za kamerou Jaroslav Jirásek. Do studia zve hosty z řad biatlonu Petr Kubásek. Standardní zpravodajství pak můžete sledovat v pravidelných relacích na ČT1 nebo ČT24.

 

iDNES a MfDNES
Aktuální zpravodajství včetně on-line přenosů, dále reportáže, rozhovory, kroky za kulisy apod. pak přináší i zpravodajský portál iDNES a deník MfDNES. Svůj pohled do světa biatlonu vám nabízí Tomáš Macek se svými kolegy. Sledujte http://sport.idnes.cz/biatlon.aspx.