Bohatství a sport v pravlasti Maďarů

19. března, 2015

Chanty-Mansijsk. Tak to je velké specifikum. To není Rusko. To je Sibiř. To je ropa, zemní plyn, zlato, diamanty, říční rybolov. Chanty-Mansijsk to je bohatství. Také proto tam sídlily firmy pana Chodorkovského…. Chanty-Mansijsk to je i sport. Město se šedesáti tisící obyvateli ležící na soutoku dvou veletoků Irtyše a Obu, bylo zaleženo v roce 1930 jako sídliště pro dělníky. Později splynulo s obcí Samarovo, jež byla připomínána už roku 1637. Chanty-Mansijsk je v současnosti administrativním střediskem Chanty-Mansijského autonomního okruhu.

 

Historicky se celá oblast nazývá Jugrou, původní obyvatelé jsou především Mansijové a Chantové, kteří mluví řečí ze skupiny obsko-ugrinských jazyků, jež se podobá maďarštině. Však je také celý region považován za pravlast Maďarů. V autonomní oblasti žije přibližně 1,5 mil. obyvatel, a to na ploše téměř sedmkrát větší, než je Česká republika! Konkrétně to představuje 523 100 km². Značnou část celé Jugry zaujímá bažinatá a těžko prostupná tajga. Hlavní toky, již zmiňované řeky Ob a Irtyš, zamrzají až na půl roku.

 

V Chanty-Mansijsku je všechno možné. Jeden den si něco usmyslí, druhý den lousknou prsty a třetí jeden je hotovo. Střih: Mistrovství světa 2003. Přílet české výpravy. „Omlouváme se, váš hotel ještě není dostavěný.“ Noc na ubytovně. Druhý den stěhování do hotelu. Staveniště zavezeno sněhem, aby to „vypadalo“. Ve vstupní hale sklo, mramor, kůže, fontánky, 20 metrů vysoké stropy, … Nový personál funguje. Pokoje jsou prostorné a luxusní, přestože věšáky na ručníky se na stěně objeví až třetí den. Cesta z pokoje do restaurace spletí chodeb, pavlačí, schodišť zabere deset minut. Na baru mají Kozla. Nic není problém. Jen toaletní papír, když došel, tak už prostě nebyl… Konec vyprávění.

mapa_khanty

Do Khanty je dlouhá cesta. Klikněte na obrázek a detailněji si destinaci prohlédněte na Google mapách.

 

Chanty-Mansijsk, jak už vyplývá i z výše uvedeného, to je také sport. Město je ruským olympijským centrem pro volejbal, úpolové sporty a lukostřelbu. Místní hokejový klub HC Jugra hraje od roku 2010 prestižní KHL. Z českých hráčů klubem prošli například Marek Trončinský, Radek Smoleňák nebo Lukáš Kašpar. A nad vším stojí biatlon, který pravidelně hostí velké světové soutěže. Letos je to opět finále Světového poháru.

 

Text: Tomáš Hermann