Muži vyrážejí bojovat o úspěch v Poháru národů 

19. března, 2015

V noci na dnešek v Chanty-Mansijsku „mrzlo, až praštělo. Teplota se záporným znaménkem byla na soutoku Irtyše a Obu dvouciferná.  V době startu sprintu mužů však už má být kolem nuly a jasnou oblohu by měla vystřídat oblačnost. „Zatím však nevidím ani mráček,“ hlásí se sibiřským úsměvem trenér mužů Marek Lejsek.

 

K dobru jen 9,5 bodu
Sprint mužů na 10 kilometrů je poslední disciplínou této sezóny, která se započítává do Poháru národů. A českému týmu jde o hodně. Na pátém místě zatím drží náskok devíti a půl bodu na šesté Rakušany.  Do Poháru národů se počítají všechny zařazené závody. Češi tak trochu doplácejí na stažení štafety v Oberhofu. „Mohlo být rozhodnuto,“ souhlasí Marek Lejsek.

 

Mnoho výhod
Udržet tuto pozici znamená zajistit si několik výhod. Jednak to s sebou přináší vyšší finanční odměnu od Mezinárodní biatlonové unie, ale především: „Získali bychom právo startu pro šest závodníků na příští sezónu,“ podotýká trenér.  A to by znamenalo více zkušeností pro mladší reprezentanty i větší naději na bodové zisky právě v Poháru národů.  „Navíc bychom se na trénincích opět přiblížili krajům střelnice, kde se pak odehrávají rozhodující položky všech kontaktních závodů,“ vysvětluje Marek Lejsek. „A je to jednoduše i dobrý psychologický moment ukazující na sílu celého týmu.“

 

Zdraví i nezdraví
Česká reprezentace není v ideálním zdravotním stavu. „Ale všichni budou určitě startovat,“ upřesňuje Marek Lejsek. „Ondra Moravec, Michal Šlesingr a Tomáš Krupčík jsou úplně v pohodě. Michal Krčmář zápasí s rýmou a Jardu Soukupa trápí kašel. Při námaze ho vždy více a více dráždí. I on však dnes nastoupí,“ dodává trenér.  Cíl pro všechny je jasný, udržet zmiňované páté místo v Poháru národů. „Rakušanům chybí Dominik Landertinger, ale to neznamená, že by byli hodně oslabení. Stále mají Simona Edera, Daniela Mesotitsche, Juliana Eberhartera  a dva kvalitní mladíky Svena Grossegera, Davida Komatze,“ vypočítává Marek Lejsek a hned slibuje: „Budeme bojovat!“

 

Parádní lyžování
Sněhové podmínky jsou ideální. „Na tratích leží hodně sněhu a jsou skvěle upravené, tvrdé. To tady umí. Prostě parádní lyžování,“ dodává Marek Lejsek.  Jako první z českého kvinteta vyrazí na trať s číslem 10 Jaroslav Soukup, Michal Krčmář má číslo 16, Michal Šlesingr 28, Ondřej Moravec 42 a Tomáš Krupčík ponese na hrudi dva a sedmdesátku. Startuje celkem 90 závodníků. V průběžné klasifikaci Světového poháru je Ondřej Moravec šestý a Michal Šlesingr desátý.

 

Text: Tomáš Hermann