II. sraz, Jablonec n. N., 2006

04. dubna, 2015

II. sraz veteránů Jablonec nad Nisou-Mšeno-Břízky 2006

Druhý sraz veteránů byl uspořádán v Jablonci nad Nisou při příležitosti veřejného závodu v biatlonu na horských kolech ve dnech 17. – 18. 6. 2006. v prostoru jablonecké malorážné střelnice. Zásluhu na uspořádání mají především Jaromír Šimůnek a Miroslav Soviš. Na památku dostali účastníci deštník s logem.

Ano, Jablonec nad Nisou je dnes centrem státní reprezentace malorážného biatlonu a to jak mužů, tak i žen. RH Harrachov byla přemístěna do Jablonce nad Nisou v roce 1979, vedoucím byl kpt. Jaroslav Halík, trenéři Luboš Háček a Ján Húska. Po roce 1990 byla RH přejmenována na Sportovní klub policie a jsou zde soustředěni vrcholoví sportovci a reprezentanti. Vedoucím je bývalý reprezentant Jan Matouš. Ten Jan Matouš, který na mistrovství světa v Lake Placid v roce 1987 obsadil v závodě na 20 km třetí místo a přivezl tak první velkou medaili v kategorii dospělých z mistrovství světa. Jen tak na okraj, v tomto závodě na 20 km obsadil jedenácté místo Jiří Holubec z Rokytnice nad Jizerou, oba dva byli odchovanci Tréninkového střediska mládeže Jilemnice. Samotný Jablonec má pro lyžování a biatlon velmi dobré podmínky, střelnici s kolečkovou dráhou a solidní zázemí, navíc blízko do Jizerských hor. V libereckém kraji jsou pouze dvě města, která mají i sportovní gymnázia. Jsou to Jablonec nad Nisou a Jilemnice, na obou jsou vychováváni i biatlonisté obojího pohlaví a obě města mají základny biatlonu v centrech lyžování, kde se dříve rodily děti s lyžemi na nohou. O talenty nouze nebyla a snad ani nebude. Biatlon je ve světě velice populární sport a má v sobě dostatek adrenalinu pro mladou generaci.

Jako hosté byli přítomni zástupci svazu biatlonu Václav Fiřtík a Pavel Levora, bývalý člen UIPMB Zdeněk Kašper a vedoucí SKP Jablonec Jan Matouš. Po závodě na horských kolech se veteráni přesunuli do ubytovny lyžařského oddílu.