VI. sraz, Nové Město na Moravě, 2010

08. dubna, 2015

VI. sraz Nové Město na Moravě – Mýtinka-Vlachovice 2010

V roce 2010 využili pořadatelé k setkání veteránů-biatlonistů mezinárodní závody v biatlonu na kolečkových lyžích v Novém Městě na Moravě a pozvali veterány do rekreačního zařízení Mýtinka ve Vlachovicích u Nového Města. Místo srazu navrhl a vše potřebné zařídil Miroslav Janošec. Sraz byl v sobotu 28. srpna od 15.00 hodin. Účastníci byli po příjezdu ubytováni v pěkných chatkách ve dvoulůžkových pokojích a byl ihned zahájen předem připravený velmi pestrý program.

V úvodu Jenda Húska všechny přivítal a všechny překvapil návrhem založit oficielní klub veteránů biatlonu. Přítomní byli seznámeni se stanovami a všem byly rozdány přihlášky. Návrh byl přijat. Přihlášku podalo a vstupní poplatky zaplatilo 32 přítomných. Ve vedení klubu jsou Húska, Zuzánek, Fencl, pokladníkem byl navržen Žižka, předseda revizní komise Halbrštát a kronikářem Trojan. Večerní závod začínal v 17 hodin, přijeli jsme včas, stadion v Novém Městě je od Mýtinky vzdálen necelých 5 km. Většina z nás viděla nový stadion poprvé, je to pěkný stánek pro lyžování i biatlon. Závod mužů i žen jsme sledovali z tribuny pro diváky.

Vyhlášení výsledků závodů předcházel slavnostní ceremoniál, při kterém byli na podium pozváni bývalí reprezentanti Ploc Pavel, Žižka Ladislav, Hofman Egon a Mundil Ladislav, kteří reprezentovali Československo v roce 1965 na mistrovství světa ve velkorážném biatlonu v norském Elverumu. Byl to první start mužů na velké světové soutěži. Pátý reprezentant Josef Krupka již bohužel není mezi námi. Jmenovaným bylo při této slavnostní příležitosti předáno čestné uznání ČSB.

Po příjezdu do Vlachovic za námi přijeli vzácní hosté ze Slovenska Gašperčík Milan a generální sekretářka SZB Olina Hanesová, doprovázeni prezidentem Českého svazu biatlonu Fiřtíkem Václavem. Mezi vzácnými hosty byl i Kurt Matz z Rakouska, bývalí vynikající závodníci Jenda Matouš a Roman Dostál a také místní rodák Franta Kuchař. Po slavnostním přípitku na přátelství a vzájemnou spolupráci se Slováky byla podávána dobrá večeře a následovala družná zábava. Členové klubu veteránů biatlonu dostali průkazky a byla také rozdána trička s emblémem mistrovství světa, které bude v Novém Městě v roce 2013. Po celý večer měli zájemci možnost prohlédnout si připravovaný fotoarchiv a novinové výstřižky z let 1969 – 1987.

Pokračovalo se rovněž v započaté tradici a ČSB zabezpečil pro všechny účastníky trička.