VII. sraz, Náchod, 2011

09. dubna, 2015

Město Náchod na východě Krkonoš nebylo vybráno pro setkání veteránů biatlonu náhodou. Ve dnech 1.-2. října 2011 se sešli, aby zavzpomínali na mladá sportovní léta, která strávili také v Náchodě, kde byla sportovní příprava zaměřena na trénink střelby po zatížení.

V Harrachově byly problémy se střelnicí a tak byla využívána střelnice v Babí u Náchoda. Z velkorážných zbraní se střílelo na 150 metrů a u střelnice byly i dobré běžecké terény. Probíhala zde příprava závodníků Dukly Liberec i RH Harrachov i společná příprava reprezentačního družstva ČSSR. V říjnu roku 1969 zde probíhala také společná příprava se sportovci z NSR, byl zde například Petr Baier, pozdější sekretář IBU a také pozdější německý trenér Franz Bernreiter. Němci se od našich učili, příprava probíhala pod vedením trenéra Štěpána Čubírky z Dukly a Jiřího Cilicha z RH. Němci přijeli na soustředění ve volkswagenech, naši na motocyklech. Společnou přípravu se západoněmeckými sportovci dojednal Vlastimil Šitta, prezident Československého svazu biatlonu. Prezidentem byl od roku 1968, vedl reprezentační družstvo na MS v polském Zakopaném, na podzim v roce 1969 zajistil přípravu ve Švédsku, které bylo v následujícím roce 1970 pořadatelem mistrovství světa ve velkorážném biatlonu mužů a juniorů. I tam společně s trenéry Čubírkou a Cilichem odjel jako vedoucí výpravy.

V příjemném prostředí hotelu Zimní stadion se veteráni sešli v sobotu 1. října odpoledne. Uvítali mezi sebou i nového člena klubu veteránů, novopečeného padesátníka Jana Matouše a hosty z Levoči Milana Kostelníka se synem.