Ohlédnutí za MČR v Břidličné

26. září, 2015

Ve dnech 18. 9. až 20. 9. se v Břidličné uskutečnilo Mistrovství České republiky v letním biatlonu žáků. Břidličná v letošním roce hostila závěrečný závod série Českého poháru žáků.

Příprava závodu trvala dlouhé týdny a podíleli se na ni všichni naši členové, rodiče závodníků a další příznivci našeho klubu, bez jejichž pomoci by závod takového formátu nebylo možné uskutečnit. Připravenost areálu a rozhodčích jsme si vyzkoušeli již na regionálním závodu, který se na závodišti konal čtrnáct dní před samotným mistrovstvím.

Samotné mistrovství začalo již v pátek 18. 9., kdy probíhal pro 267 přihlášených závodníků trénink na tratích a střelnici. S přijíždějícími kluby, které se účastnili tréninku, sklízeli organizátoři pochvaly za výborně připravený areál. Základní škola v Břidličné se začala postupně zaplňovat a v závěru zde složilo hlavu až 300 účastníků mistrovství, kteří využili i možnosti stravování.

Vzduchovková střelnice v Břidličné je velmi specifická a odlišná oproti jiným areálům. Její specifikaci způsobuje to, že je postavena na zelené louce a závodnici tedy musejí počítat s větrem, nižší polohou stavů a také měkčím ležením.

V sobotu byly na programu dva závody a krásné slunečné počasí. Svou návštěvou nás poctil prezident Českého biatlonového svazu pan Jiří Hamza a také naše reprezentantka Veronika Zvařičová, která svou biatlonovou kariéru odstartovala právě u nás.

Dopoledne závodníci bojovali o cenné kovy ve sprintu. Nejlepší formu předvedli a titul mistra vybojovali: Richard Vašíček z Halenkovic, Kateřina Horňáčková z Břidličné, Marek Hasman z Elánu Zruč, Anežka Hendrychová z Hor. Stakor, Josef Kabrda z Nového Města a Mynářová Natálie Laura z Rožnova p/R.

Odpoledne byly na programu pro závodníky oblíbené, ale také zrádné štafety. Závod provázelo spoustu chyb na střelnici, které skončili penalizací a v horším případě diskvalifikací. Rozhodčí chyby žáků na střelnici zvládli bez problému a v zádech měli podporu kamerového sytému, který snímal celou střelnici.

Ve štafetovém závodě si nejlépe vedl klub ze Starého Města, jehož žáci zvítězili ve všech kategoriích chlapců. V dívkách se o další tři tituly podělila Ostrava, Halenkovice a Rover Praha.

Mistrovské klání uzavíral v neděli závod s hromadným startem. Počasí nám přálo, a i když se postupně ochlazovalo, déšť nás přepadl až v závěru závodu. Naše závodníky přišel podpořit i starosta města Břidličná, pan Kladníček.

Velký počet závodníků nutil pořadatele rozdělit jednotlivé kategorie do několika startovních vln a i přesto proběhl závod hladce a bez problémů. O další mistrovské tituly se v závodě s hromadným startem podělili: Richard Vašíček z Halenkovic, Eliška Seidlová

z Harrachova, Hasman Marek z Elánu Zruč, Anežka Hendrychová z Hor. Stakor, Marek Liščák ze Starého Města a Bára Babánková ze Střelky Brno.

V soutěži družstev v letošní velmi silné konkurenci zvítězil klub ze Starého Města pod Landštejnem, druhé místo obsadil Letohrad a třetí Střelka Brno.

Nebyly nalezeny žádné obrázky