Setkání veteránů, 24. - 27. září 2015 / Osrblie-Slovensko

15. října, 2015

Setkání veteránů bylo poprvé na Slovensku. Organizátoři Dušan Šimočko a Milan Gašperčík pozvali české a slovenské kolegy do biatlonového areálu v Osrblie. Dostavili se i pozvaní hosté Benjamin Leitner, Olina Hanesová a Miroslav Sedláček. Ubytování bylo zajištěno v hotelu Zerrenpach od  24. do 27. září.
V podvečer všechny přítomné veterány i vzácné hosty přivítal předseda klubu Ján Húska. Poděkoval organizátorům setkání Dušanu Šimočkovi a Milanovi Gašperčíkovi. Za veterány předal společně se Svatoplukem Fenclem  hostům malé dárky a Benjaminu Leitnerovi na památku knihu BIATLON. Byli přijati dva noví členové Jaroslav Svárovský a Jaroslav Materna. Tradiční sponzoři Míla Zuzánek a Petr Halbrštát rozdali trička, následovalo povinné převléknutí a společné focení.

 

Untitled-1

Stojí zleva: Arnošt Hájek, Miroslav Sedláček, Ladislav Žižka, Jaroslav Ehrenberger, Josef Skalník, před ním Jiří Lucius, Milan Gašperčík, Zdeněk Pavlíček, Jiří Holý, Stanislav Okuliar, Jaroslav Materna, Svatopluk Fencl, Pavel Ploc, Ladislav Mundil, Egon Hofmann, Jiří Semela, Olina Hanesová, Jaroslav Svárovský, Dušan Šimočko, Ján Húska Dole zleva: Jaroslav Knápek, Zdeněk Hák, Vladimír Hák, Jaroslav Kamenský, Miloslav Zuzánek, Jan Matouš, Petr Halbrštát, Josef Špulák, Bedřich Šafařík, Karel Vrána, Vlastimil Schartner, Josef Trojan

Untitled-6

Hotel Zerrenpach

Již první den setkání podnikla sedmička cyklistů ve složení Miloslav Zuzánek, Ladislav Žižka, Ján Húska, Dušan Šimočko, Milan Gašperčík, Jiří Lucius a Jan Matouš padesátikilometrový výlet po trase  Osrblie, Hronec, Hroneček, Tri Vody, Chata pod Hrbom, Žliabky, Osrblie. Na pátek byla naplánována trasa Osrblie, Hronec, Tále, Krpáčovo, Lopej, dále část skupiny po zelené na Žlabky, Osrblie – délka 58 km. Sobotní počasí výletům nepřálo, přesto cyklisté vyrazili na novou trasu  Osrblie, Hronec, Čierny Balog, Dobroč, po zelené na Kysucu a Sihlu. Zde čekala parta v hospodě až přestane pršet, ale marně.V dešti pokračovali na Hroneček, Hronec, Osrblie – délka 72km. Přijeli úplně promoklí a celí zmrzlí se vítali s kamarády, kteří v teplíčku popíjeli pivečko v družné zábavě a vzpomínání na mladé časy.

Untitled-2

Zasloužený odpočinek, doplnění tekutin a zahřátí před jízdou do doliny v dešti. Dřevěný Ujo pije slivovici, ale dlouho ji v sobě neudrží a pustí ji do kyblíku. Ještě že jsme se s krčmárom nevsadili. S Ujem sedí Milan Gašperčík.

Untitled-3

Pamätník SNP Črmné Krpačovo. Dříve jistě slavný betonový památník se již rozpadá a dokonce ho již na současných mapách jako zajímavost nenajdete.

Untitled-4

A jak dál? Zleva: Ján Húska, Dušan Šimočka, Jan Matouš / Stará vysoká pec na tavení železné rudy. Nachází se na místě zvaném Tri Vody asi 5km jižně od Osrblie – Jan Matouš

Ti, co přijeli bez kol, podnikali pěší výlety. Ve čtvrtek se dvojice Svatopluk Fencl a Jiří Semela  vydala na Žliebky a zpět do Okoličného, celkem 12 km. V pátek Zdeněk Pavlíček a Josef Skalník vyrazili na Srdiečko a Kosodrevinu směrem na Štefánikovu chatu a údolím zpět. Semela s Fenclem došli jen na Kosodrevinu. Bylo velmi špatné počasí, silný vítr a poletoval sníh. Ani v sobotu se počasí nezlepšilo, Skalník s Pavlíčkem šli z Čertovice směrem na Štefánikovu chatu. Nedošli až k chatě a vrátili se. Šimočko, Hofmann, Semela a Fencl se vydali z Čertovice do prvního sedla směrem Králova Hola a zpět. Na hřebenech byl silný vítr, déšť, počasí pod psa. Na kolečkových lyžích v areálu jezdil Petr Halbrštát společně se slovenskými sportovci. V neděli dopoledne se počasí umoudřilo a většina veteránů si prošla biatlonový areál a sledovala trénink slovenských reprezentantů na střelnici.

Untitled-5

Na nedělní procházce zleva: Vlastimil Schartner, Karel Vrána, Bedřich Šafařík a Josef Trojan

Na dokumentu spolupracovali Svatopluk Fencl, Jan Matouš, fotografové Ladislav Žižka, Bedřich Šafařík, Miloslav Zuzánek.

Západní Krkonoše, říjen 2015
Zapsal Josef Trojan