Pódiová šou pokračuje. Smíšená štafeta třetí!

29. listopadu, 2015

Až za tmy přišel závod, na který jsme netrpělivě čekali. Vždyť smíšená štafet je disciplínou, ve které jsou čeští biatlonisté mistry světa! Na druhou stranu zde v Östersundu doběhli loni až devátí! Dnes se však ve Švédsku Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec opět vrátili na stupně vítězů, když vybojovali třetí místo za vítěznými Nory a druhými Němci.

 

Veronika Vítková vstoupila do závodu tak, jak je u ní zvykem. Ujala se vedení. Položka vleže, jí však přidělala velké starosti. Musela třikrát dobíjet! Ale zvládla to, byť najednou ztrácela třicet vteřin na čelo závodu. Skvělým během a bezchybnou stojkou se však vrátila do závodu. Předávala sedmá s odstupem pouhým sedmi sekund na vedoucí Francii.

 

Gabriela Soukalová využila pádu ruských a německých biatlonistek v předávacím prostoru a hned se usadila ve vedoucí trojici společně s Francií a Norskem. Ležku zvládla bravurně „pět na pět“ a ujala se vedení, o které v dalším průběhu závodu soupeřila s Norkou Tiril Eckhoffovou. Stojka byla nervózní. Gabriela musela dobíjet dvakrát, avšak úspěšně. Na předávce dělily obě závodnice dvě desetiny vteřiny ve prospěch Norky.

 

Michal Šlesingr se tak vydal na trať za Johannesem Boe, který je jedním z nejrychlejších běžců ve startovním poli. Třetí Němci reprezentovaní Benediktem Dollem ztráceli dvacet sekund.  Ležka vedoucí dvojici rozdělila. Michal musel jednou dobíjet a na trať vyběhl s odstupem 13 sekund na Nora. Doll zůstával zpět o dalších dvacet vteřin. Stojka byla těžká. Boe dobíjel třikrát, Šlesingr dvakrát, a tak se mezi ně vklínil bezchybný Doll.  Na předávce ztráceli Němci necelých 14 sekund, Češi byli zpět o 27 vteřin.

 

Na čtvrtém úseku se odstupy mezi jednotlivými štafetami zvětšovaly. Tarjei Boe uháněl suverénně za vítězstvím, Simon Schempp držel stejně suverénně druhou pozici a třetí v pořadí Ondřej Moravec neviděl nikoho před sebou ani za sebou.  Bylo rozhodnuto. Češi opět potvrdili, že smíšené štafety umí, i když se jim tolik nedaří ve střelbě. Dnes nasbírali celkem 11 dobíjení – Veronika Vítková 3+0, Gabriela Soukalová 0+2, Michal Šlesingr 1+2, Ondřej Moravec  1+2. Jen pro srovnání: Norové devět a Němci sedm. Na trati však byli Češi druzí nejrychlejší za Nory.

 

„Přestože jsme opravdu hodně dobíjeli, jsem rád, že jsme potvrdili roli favoritů v závodě, který tak dobře známe a umíme jej,“ prozradil šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář v rozhovoru pro Českou televizi. „Myslím, že dnešní výsledek i výkon ukazují, že budeme opět schopni bojovat o nejvyšší příčky i v dalším průběhu sezóny.“

 

Závod smíšených štafet – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pořadí SP štafet
Pohár národů – muži
Pohár národů – ženy

 

Text: Tomáš Hermann