Premiéra s výsledným číslem třináct

29. listopadu, 2015

Michal Krčmář a Eva Puskarčíková obstarali premiéru českého týmu ve Světovém poháru sezóny 2015/2016. V závodě smíšených dvojic ve švédském Oestersundu obsadila mladá česká dvojice 13. místo. A to znamená, že česká dvojice „obhájila“ svoje umístění z premiéry této disciplíny v Novém Městě na Moravě. Českým reprezentantům se nedařilo ve střelbě, jejich celková bilance byla 1+13, ani v běžecké části, ve které nedokázali akceptovat tempo soupeřů.

 

Eva Puskarčíková při úvodní položce dobíjela dvakrát a běžela patnáctá. Stojku zvládla bezchybně a předávala na 11. pozici s odstupem půlminuty na čelo závodu.  Michal Krčmář následně celkem čtyřikrát dobíjel a klesl na 15. příčku. Evě se opět nevydařila položka vleže, po které musela na trestné kolo. Výsledkem bylo vůbec nejhorší průběžné umístění, a to 18. pozice. Její bezchybná stojka opět vrátila českou dvojic na 15. příčku. V závěru závodu Michal Krčmář opět celkem čtyřikrát dobíjel. Bojovným výkonem pak ale vytáhl český tým na konečné třinácté místo.

„Závod se pro nás vyvíjel podobně jako loni na Vysočině. Evě ani Michalovi se moc nedařilo. Dobíjení bylo prostě mnoho. Eva při druhé ležce myslím, nedokázala zareagovat na měnící se vítr,“ hodnotil výkon dvojice Puskarčíková – Krčmář šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář pro Českou televizi.

 

Vyhráli Norové před Kanadou a Německem. Po celý závod vedoucí Francie obdržela penalizaci čtyři minuty, protože Simon Fourcade nepoužil náhradní náboj a navíc minul trestné kolo.

 

A jak hodnotili závod jeho samotní aktéři?

Eva Puskarčíková byla vůbec první členem českého týmu, který se v této sezóně postavil na start závodu Světového poháru:  „Vidíte, to mě ani nenapadlo, to jsem neřešila. Naopak jsem se snažila řešit vítr na střelnici, a to mi až tolik nešlo. Nečekala bych, že mi ležky nepůjdou, naopak jsem měla strach ze stojek. Nakonec bezchybné stojky byly asi tím jediným pozitivem mého vystoupení. Doufám, že příště už to bude celkově lepší.“ 

 

Michal Krčmář celkem osmkrát dobíjel. „Vítr byl hodně nepříjemný, a tak se stane, že občas se člověk dobíjení nevyhne. Co mě však mrzí, je, že jsem pak většinou prvním náhradním nábojem terč minul. To by se stávat nemělo, to je špatně. Na trati to také nebylo úplně ono, soupeřům to jezdilo o poznání rychleji. Ale dnes lyže až tolik neřeším, vadilo by mi to, kdybychom jeli na špici. A tam jsme díky chybám při střelbě nebyli.“

 

Závod smíšených dvojic – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pořadí SP štafet
Pohár národů – muži
Pohár národů – ženy