Chmury českých mužů po vytrvalostním závodě

02. prosince, 2015

Snad jediný z českých reprezentantů, který se po dnešním závodě na 20 km v Östersundu alespoň trochu usmíval, byl Jaroslav Soukup. Jednak skončil jako nejlepší z celé pětice na 28. místě, jednak to znamenalo i posun o pět příček oproti loňskému roku. Ostatní provázely spíše chmury.

 

„Stálo to za …píp…,“ ohodnotil stručně vlastní vystoupení Michal Šlesingr, který si oproti loňsku, kdy bral bronz, pohoršil přesně o padesát míst! „Spokojený mohu být relativně s během. Dobře jsem si rozložil tempo a se silami jsem vydržel až do konce,“ řekl k celkově 18. běžeckému času. Na střelnici se však trápil. Nasbíral celkem pět chyb. „Tak to na pochvalu určitě není. Podmínky sice nebyly jednoduché, ale mohly být i horší. Hodně další borců ukázalo, že se dá i v těchto podmínkách střílet slušně. Asi jsem moc chtěl,“ přemýšlel o svém střeleckém výpadku.

 

Individuální vstup do nové sezony se českým mužům nevydařil podle představ. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Individuální vstup do nové sezony se českým mužům nevydařil podle představ. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Vytrvalostní závod je obvykle parádní disciplínou Ondřeje Moravce. Vždyť na této distanci je bronzovým medailistou z posledního světového šampionátu v Kontiolahti. „Na trati mi nepřišlo, že by to v běhu bylo až tak tragické. Na druhou stranu teď, když vidím, jak se vyvinulo počasí, tak volba první skupiny nebyla vhodná.“ Svoje slova pak dokládá i zážitkem z vyjetí po závodě. „Trať byla po sněžení už ´umydlená´ a rychlá.“ Jen na povětrnostní podmínky však svoje nevydařené vystoupení nechce házet. „Střelba za tři je ve vytrvalostním závodě prostě strašná. Mrzí mě především poslední položka. Vždycky říkám, že na odchodu se ty terče trefit musí,“ připomněl zaváhání v závěrečné stojce.

 

Jaroslav Soukup si chtěl především napravit reputaci po nevydařené minulé sezóně. „Slušně jsem bodoval, a z toho mám radost,“ řekl k porci 13 bodů do klasifikace Světového poháru. „Dvacítka je vždycky náročná a tři chyby na střelnici jsou v mé situaci dobrým výsledkem. Věřím, že jsem se dobře rozzávodil. Už teď se těším na další start,“ směřoval už s úsměvem pozornost k sobotnímu sprintu nejstarší člen českého výběru.

Text: Tomáš Hermann