Ondřej Moravec zatím nezáří, ale zlepšuje se

06. prosince, 2015

Možná by se dalo použít otřepané: světlo na konci tunelu. Právě tak totiž hodnotil svoje vystoupení nejen v dnešní stíhačce, ale během celého prvního kola Světového poháru v Östersundu Ondřej Moravec. „Nebojím se, že by s výkonností bylo něco špatně. Naopak cítím, že to má dobrý směr,“ řekl po 19. místě ve stíhacím závodu.

 

Posun o jeden a dvacet míst hodnotí jako „slušný“. „Po sprintu byly hodně velké odstupy, a tak jsem před startem nečekal, že by se s výsledkem daly dělat velké věci.“ Jestliže obyčejně dělí prvního a 60. závodníka dvě minuty a pár vteřin k tomu, nyní v Östersundu to bylo tři a půl minuty! „Přestože na trati to stále nebylo ono, střelecký výkon mě potěšil. Jedna chyba není špatným výsledkem, přestože to byla ode mě rána, která mířila hodně daleko.“  

 

V cíli smolného závodu ve sprintu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

V cíli smolného závodu ve sprintu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

V Östersundu dokázal trojnásobný medailista z MS 2015 bodovat v každém závodě, byť na špičkový výsledek stále čeká. „Ve vytrvalostním závodě, nebylo z mé strany snad nic dobře. Střelba ani běh nestály za nic.“ Výsledkem bylo 35. místo.

 

Ve sprintu doplatil, jako mnoho jiných, na vítr. „Na stojku jsem jel s tím, že ji odstřílím rychle. Ale vítr byl takový, že bych dal regulérně za pět. To prostě trefit nešlo. Vycítil jsem, že poryvy občas poleví a v ten moment jsem se snažil ránu spustit. Znamenalo to však velkou časovou ztrátu. Takže to ve výsledku dopadlo, stejně, jako kdybych dal skutečně za pět,“ popisoval svoje sobotní sprinterské martyrium. V cíli bral 40. místo.  

 

A o dnešním stíhacím závodě už řeč byla. „Žádný závod mi tady v Östersundu nevyšel zcela ideálně. Na druhou stranu jsem se ale dostal do slušného závodního rytmu. Zlepšuju se. Za to jsem rád a dodává mi to povzbuzení do dalších kol Světového poháru.“

 

Text: Tomáš Hermann