Premiéra singlu v IBU Cupu. Češi pátí!

11. prosince, 2015

Po únorové světové premiéře při SP v NMNM, také IBU Cup poznal bláznivé kouzlo singlových štafet. A v závodě se dařilo českému páru Barbora Tomešová, Lukáš Kristejn, který dnes v italském Ridnaunu obsadil pěkné páté místo. II. kolo IBU pak pokračovalo klasickými smíšenými štafetami, v nich čtveřice Jessica Jislová, Ludmila Horká, Matěj Krupčík a Adam Václavík obsadila osmé místo.

 

„Trochu jsme se snažili poučit ze Světového poháru a do singlu jsme nasadili zkušené závodníky Báru a Lukáše. Oba jsou rychlými střelci a kvalitními běžci,“ představil taktiku trenér žen Marian Málek. Výsledná pátá příčka mezi 26 páry předčila očekávání. „Už před startem jsem si kolegou Alešem Ligaunem říkali, že umístění mezi šesti by byla bomba. Takže ano, je to bomba,“ usmíval se spokojeně Marian Málek.  Vyhráli Francouzi, před Němci a Rusy. Na čtvrté Italy, jejichž pár tvořili pravidelní účastníci SP Alexia Runggaldierová a Pietro Dutto, ztratili Češi jen jednu vteřinu.

 

Ve smíšených štafetách se po úvodní položce usadila Jessica Jislová dokonce na prvním místě. Nakonec předávala po bezchybné střelbě šestá, ale v kontaktu s dalšími štafetami. „V závěru Jessice trochu došlo, ale jinak předvedla parádní výkon.“ Lída Horká potvrdila, že je kvalitní běžkyní, ale také ukázala, že ve střelbě má před sebou ještě hodně práce. „Vleže Lídě létaly rány daleko od terče, výsledkem byla dvě trestná kola. Určitě ji proto nezatracuji. Je to pro ni nová zkušenost, a to do budoucna vnímám pozitivně,“ dodává trenér Málek.

 

Matěj Krupčík vybíhal na trať jedenáctý a dokázal posunout český kvartet na devátou příčku. „Matěj to měl těžké, na trati se pohyboval hodně osamocený. Ale jen dvakrát dobíjel a svůj úkol splnil,“ řekl kouč mužů Aleš Ligaun. Finiš obstaral nejmladší člen týmu Adam Václavík, jenž byl na trati na svém úseku třetím nejrychlejším. „Adam předstihl Švýcary, udržel za sebou Nory. Počínal si hodně dobře,“ doplnil Aleš Ligaun, který do závodu nepostavil Tomáš Vojíka. „Nominaci by si Tomáš určitě zasloužil, ale trochu jej v minulých dnech trápilo zdraví, a tak jsme ho hned po nemoci nechtěli pustit do tří startů za sebou. V sobotu však určitě nastoupí,“ dodal trenér Ligaun.  Smíšená štafety vyhráli Rusové, před Němci a Ukrajinci.

 

IBU Cup pokračuje v sobotu závody ve sprintu a navíc se v rakouském Obertilliachu roztočí také kola IBU Junior Cupu.

 

Závod smíšených dvojic – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pohár národů – muži
Pohár národů – ženy

 

Závod smíšených štafet – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pohár národů – muži
Pohár národů – ženy

 

Text: Tomáš Hermann