„Něco je špatně. Chybu musíme najít,“ říká Ondřej Rybář

12. prosince, 2015

Ženy dokázaly navázat na skvělé výsledky posledních tří sezón. Mužské části týmu se však zatím tolik nedaří. Dnešní sprint byl jedním z jejich nejhorších vystoupení pod trenérským vedením Ondřeje Rybáře. Vždyť jen dva sportovci – Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup – postoupili do stíhacího závodu. Šéftrenér reprezentace, který je u týmu od roku 2010, si uvědomuje, že „to není, co by mělo být“.

 

„Říkal jsem si, že Michal pátým časem ve stíhačce v Östersundu ukázal, na co kluci určitě mají. Dnes měl Michal z našich kluků opět nejlepší běžecký čas, jenže byla až šestadvacátý v pořadí s téměř minutovou ztrátou. Tady není za co chválit, tady není nic pozitivního, naopak tady je něco špatně.“ Co s tím? „Musíme tu chybu někde najít,“ má jasno šéftrenér.

 

Kde tedy hledat příčinu nevyrovnaných běžeckých výkonů a s tím souvisejících střeleckých nezdarů? Možností je dost. „Östersund byl složitý v tom, že se tam měnily povětrnostní podmínky i v lyžích byly rozdíly. Tady je to jiné, trať není až tak obtížná, běžecké časy jsou mnohem vyrovnanější. Každá vteřina se počítá a za každou chybu se tvrdě platí,“ přemýšlí nahlas Ondřej Rybář.

 

Šéftrenér je spokojený s výkonem Ondřeje Moravce na střelnici. „Ležka byla dobrá a ve stojce se vrátil ke své obvyklé rychlopalbě. Za to jsem rád. Běžecky to však dobré nebylo, ani u Ondry, ani u Michala, prostě u nikoho. A teď je otázkou, zdali se jedná o ztrátu formy nebo může mít vliv materiál či servis.“

 

Ondřej Rybář je přesvědčený, že tým má za sebou náročnou a kvalitní přípravu. „Nevylučuje to však, že chyba se někde stala. To je ovšem na velkou analýzu. Osobně si myslím, že určitou roli hraje psychika. Kluci chtějí obhájit svoje pozice a jsou trochu v křeči. Určitý vliv může mít také materiál. Na podmínky jaké tady panovaly, to je přemrzlý, ledovatý sníh, jsme ještě možná nenašli ty správné páry lyží.“ Český tým obyčejně těžil z mokrých sněhů.

 

„Všechno, co jsem zmínil, jsou zatím spíš moje domněnky. Budu je muset ještě podložit analýzou. Nic to však nemění na skutečnosti, že kluci se nepohybují tam, kde by měli. A to jak díky svým zkušenostem, tak i tvrdé práci, kterou mají za sebou,“ upřesňuje Ondřej Rybář.

 

Radost tak šéftrenérovi přináší ženská část týmu. „Naší výhodou je, že když se nedaří jedněm, zastoupí je druzí. Gábina úspěšně hájí vedení ve Světovém poháru a Lucka dnes ukázala, že když spojí běh a střelbu, dokáže hned bojovat o pódium.“ Výkonnost žen navíc pro Ondřeje Rybáře znamená i naději směrem k mužům. „Vždyť oba týmy se připravují společně,“ dodává závěrem.

 

Text: Tomáš Hermann