Šfateta mužů se protrápila k šestnáctému místu

13. prosince, 2015

V hlubokém stínu žen skončil v rakouském Hochfilzenu pro český tým mužů štafetový závod na 4 x 7,5 kilometru. Sestava Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec dojela šestnáctá s téměř pětiminutovou ztrátou na vítězné Rusko.

 

Závod rozhodl na posledním úseku Rus Anton Šipulin, který zlikvidoval půlminutovou ztrátu na Nora Emila Hegle Svendsena. Před vjezdem na stadion se Šipulin dostal na první místo a vyhrál s náskokem tři sekund.

 

Pro český tým závod nečekaně skončil už po první střelbě. Krčmář se nechal strhnout soupeři. Po startu diktoval tempo na čele skupiny a zbytečně plýtval silami. Na střelnici mu chyběl klid a hlavně jistota. Netrefil ani po dobíjení dva terče a musel na dvě trestná kola. Propadl se až do třetí desítky výsledkové listiny mezi outsidery jakými jsou Rumunsko, Británie, Litva, Korea a Srbsko. Na předávku dojel až na 24. místě se ztrátou 1:44 na nejrychlejšího z prvního úseku Lotyše Andrejse Rastorgujevce.

 

Závod pro české muže "prakticky" skončil na první střelbě, kde Michal Krčmář doplatil na možná až přehnanou snahu v úvodu závodu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Závod pro české muže “prakticky” skončil na první střelbě, kde Michal Krčmář doplatil na možná až přehnanou snahu v úvodu závodu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

“Na ležce jsem byl úplně bezradnej, rozhozenej. Vůbec jsem nevěděl, co mám dělat. Přitom jsem jel naprosto v pohodě, snažil jsem se držet vpředu, jet svoje tempo a takhle to dopadlo. Nevím, co si o tom mám myslet, prostě bezradnost,” přiznal zklamaný Krčmář.
Šéftrenér Ondřej Rybář zhodnotil kriticky výkon svého svěřence. “Start docela vyšel, ale Krčmář mě rozzlobil. Udělal to netakticky. Přijel na střelnici tak, jak tam přijet neměl. Kolikrát jsem diplomatický. Tentokrát jsem pro ostrá slova nešel daleko. Ztratili jsme po první střelbě kontakt, vlak se soupeři nám ujel,” řekl v rozhovoru pro Českou televizi Rybář.

 

Michal Šlesingr na 2. úseku zkusil zariskovat, ale ani jemu se dnes na střelnici nedařilo. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Šlesingr na 2. úseku zkusil zariskovat, ale ani jemu se dnes na střelnici nedařilo. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Také na druhém úseku zápolil Šlesingr se střelbou. Čtyřikrát dobíjel, hrozbu trestného kola ale zažehnal. Tým posunul na 21. místo, ztráta na nejlepší po prodlevách na střelnici narostla na 2:25. “Na střelbu jsem přijel v pohodě. Měli jsme velkou ztrátu, a tak jsem trochu zariskoval, protože jinak se člověk dopředu nedostane. Bohužel to nevyšlo. Nedaří se nám, to je jasné. Ale jedeme do naší oblíbené Pokljuky, tam to snad zlomíme,” věří Šlesingr.

 

Třikrát dobíjel na předposledním úseku Soukup, který po osamocené jízdě pozvedl tým na 17.místo. “Ležka mi ještě spadla, ale ve stoje bylo všechno špatně. Od polohy, přes unavený nohy, po chyby na spoušti. Vůbec mi to nesedlo, stejně jako ve sprintu. Jsem hodně zklamaný a doufám, že v v příštím závodě seberu,” popsal svoje pocity Soukup.

 

Výraz Ondřeje Moravce hovoří za vše. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Výraz Ondřeje Moravce hovoří za vše. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Finišman české štafety Moravec už neměl naději na zvrat. “Ještě nikdy jsem snad nestartoval na posledním úseku takhle vzadu. Tam se motivace hledá těžko. To však neomlouvá moji ležku, kde jsem nechal z pěti ran tři terče. Asi vím jak je nyní Krčmářovi, sám jsem si tím před lety nejednou prošel. Jenže dnešní závod nebyl jen o Krčmářovi, ve střelbě jsme nebyli konkurenceschopní ani jeden,” sebekriticky přiznal Moravec.

 

Kouč Rybář už vnímal od druhého úseku závod jako zmar. “Mrzí mě to také proto, že nás do Hochfilzenu přijela podpořit spousta českých fanoušků. Dnes byl nechtěl hodnotit výkon celého týmu,” poznamenal zklamaný kouč Rybář.

 

Závod štafet mužů 4 x 7,5 km – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Světový pohár štafet – muži
Pohár národů – muži

 

JP + Tomáš Herman