Štafeta žen skončila šestá, vyhrály Italky

13. prosince, 2015

České kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Lucie Charvátová a Veronika Vítková obsadilo ve štafetovém závodě na 4×6 km šesté místo. Přitom po polovině ještě český tým vedl. Naděje na medailové umístění padly na třetím úseku, kde musela Charvátová po druhé střelbě na trestné kolo. Poslední členka štafety Vítková částečně ztrátu umazala, ale po třech dobíjeních na poslední položce ztratila kontakt s Ukrajinou, Polskem a Francií. Na třetí Ukrajinu měla v cíli česká štafeta ztrátu 16,7 sekundy.

 

Vítězství si odnesly Italky zásluhou výborného finiše, v němž Dorothea Wiererová porazila o dvě desetiny sekundy Němku Franzisku Preussovou.

 

“Umístění do šestého místa je dobrým výsledkem. Diváci očekávají umístění na stupních vítězů.To ale není tak jednoduché,” řekl v rozhovoru pro Českou televizi trenér českých biatlonistek Zdeněk Vítek.

 

Nadějný základ k případnému úspěchu českého kvarteta dala hned na prvním úseku Puskarčíková. Na obou střeleckých položkách se nevyhnula jednomu dobíjení, které ji ale nepřibrzdilo a udržela si do předávky první místo s náskokem 1,4 sekundy na Ukrajinu. “Co více si přát. Přijela jsem první. Ale jinak spokojená nejsem. V každé položce jsem nechala jeden terč,” uvedla Puskarčíková.

 

Trenéři Vítek a Rybář napjatě sledují průběh závodu žen.  Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Trenéři Vítek a Rybář napjatě sledují průběh závodu žen. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Soukalová na druhém úseku odstřílela ležku bezchybně. Více problémy měla na stojce, kde dvakrát dobíjela. Přesto po polovině závodu byla česká štafeta první s náskokem jedné sekundy před Itálií. Ze hry o medaile na druhém úseku nečekaně vypadlo Rusko, když Anna Nikulinová musela na trestné kolo a dvě trestná kola Fanny Horn Birkelandové pohřbila naděje favorizovaného Norska.

 

“Pro mě to byl v sezoně nejtěžší závod. Bojovala jsem sama se sebou už od startu. Při druhé střelbě jsem se dostala při dobíjení pod tlak, abych udržela první místo,” poznamenala Soukalová.

 

Na třetím úseku Charvátová zvládla střelbu vleže na jedno dobíjení. ovšem střelba ve stoje jí nevyšla podle představ. Po jednom trestném kole vyrážela ze střelnice pátá se ztrátou 28,4 sekundy na Německo, které posunula na první místo Vanessa Hinzová. Na poslední úsek vyrážela Vítková sedmá se ztrátou 26,8 na Německo.

 

Lucie Charvátová předává štafetu Veronice Vítkové. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Lucie Charvátová předává štafetu Veronice Vítkové. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

“Podělala jsem to. Ve štafetách trestné kolo být nesmí. Dát tři opravy na tři dobíjení byl už nadlidský úkol. V posledním kole jsem už neměla síly na snížení ztráty. Mrzí mě to. I vzhledem k holkám,” posteskla si dvaadvacetiletá Charvátová.  “Charvátová je v dobré běžecké formě. Ležku zvládla slušně. Na stojce jsme očekávali, že může výsledek ovlivnit nervozita. Dala trestné kolo. Ale podala dobrý běžecký výkon. Lepší je zkoušet na začátku sezony alternativu se složením štafety, než na mistrovství světa jet naostro,” dodal kouč Vítek…

 

Vítková už zaváhání ze třetího úseku nenapravila. Na poslední střelbě musela třikrát dobíjet a ztratila kontakt se soupeřkami pro případný boj o třetí místo. “Zase ta ležka,” povzdechla si v cíli Vítková. “Jsem ráda, že jsem na tři opravy zažehnala hrozbu trestného kola. Vydolovala jsem ve finiši poslední zbytky sil. Předstihla jsem Bělorusku, na více už to nestačilo,” zhodnotila závod Vítková.

 

Závod štafet žen 4 x 6 km – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Světový pohár štafet – ženy
Pohár národů – ženy

 

JP + Tomáš Herman