Pokljuka pohledem trenéra Slovinců Tomáš Kose

17. prosince, 2015

„Pokljuka je skutečně krásné místo, v krásné přírodní scenérii. Má ideální nadmořskou výšku, která umožňuje trénink bez omezení. Máme ověřeno, že specifické klima a podmínky mají navíc pro organismus větší přínos, než jiná místa s podobnou nadmořskou výškou. Proto si myslím, že je také oblíbenou destinací  českého týmu. Proč do Pokljuky nejezdit, když se Vám potom daří? 

 

Hotel v biatlonovém areálu patří Slovinskému lyžařskému svazu, jehož je biatlon součástí. Je tak i naší základnou. Poskytuje perfektní zázemí, včetně možností rehabilitace. Na úrovní reprezentace máme výborné podmínky. Kde však Slovinsko zaspalo, je sportovní základna. Nemáme odkud brát další talenty. Dvě naše biatlonistky ve Světovém poháru patří mezi čtyři nejstarší v celém startovním poli. Naštěstí nyní se v žactvu a dorostu začalo pracovat systematicky. A tak věřím, že pro následující olympijský cyklus budeme moci pracovat s novými talenty. Ale u toho už být nemusím. Smlouvu mám zatím do olympijských her 2018.

 

Lepší je situace mezi fanoušky. Biatlon má díky medailím z olympijských her a mistrovství světa ve Slovinsku velmi dobrou pozici. Nyní jsme dokonce zimní dvojkou za skokany. Alpské lyžování totiž prochází generační výměnou. Nástupce Tiny Mazeová se zatím nenašel. V Pokljuce tak určitě bude důstojná divácká kulisa.

Samozřejmě, že sleduji i výkony českého týmu. Našemu nároďáku se daří už dlouho a opakovaně. Mám z toho opravdu velkou radost. A nic na tom nemění ani fakt, že kluci jsou nyní trochu za očekáváním. Právě v Pokljuce by to ale mohli zlomit. Znají tady každý strom, cítí se tu jako doma. Přestože je každý závod jiný a ovlivňuje jej hodně faktorů, věřím, že jak slovinský tak český tým budou při třetím kole Světového poháru vidět.“

 

Text: Tomáš Kos, trenér slovinské biatlonové reprezentace