Stíhačka cestou do historie

19. prosince, 2015

Tři Češky v Top Ten, čtyři mezi nejlepšími patnácti a čtyři v neděli na startu závodů s hromadným startem. Historické výsledky přinesla dnešní stíhačka žen na 10 km v rámci třetího kola Světového poháru ve slovinské Pokljuce. Gabriela Soukalová obsadila čtvrté místo, Veronika Vítková vybojovala sedmé místo a na střelnici bezchybná Eva Puskarčíková doběhla na 9. pozici! Polepšila si i Lucie Charvátová, která skončila patnáctá. Závod se tak nevyvedl pouze Jitce Landové, jež dokončila závod na 42. místě. Vyhrála Němka Laura Dahlmeierová, před Mariií Doranovou-Habertovou z Francie a Finkou Kaisou Maekaeraeinenovou.

 

Ve Světovém poháru se ujala vedení Dorinová-Habertová z Francie, Gabriele Soukalové patří druhé místo s odstupem pouhých čtyř bodů. Veronika Vítková je už osmá, Lucie Charvátová se posunula na 23. příčku a Evu Puskarčíkovou může těšit 25. pozice.

 

Po stíhacím závodě Gabriela Soukalová opět s úsměvem na tváři. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Po stíhacím závodě Gabriela Soukalová opět s úsměvem na tváři. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

České biatlonistky zvládly excelentně položky vleže. Vítková, Soukalová, Charvátová ani Puskarčíková neminuly žádný z terčů! Po dvou střelbách tak běžely na průběžném třetím, pátém, šestém a třináctém místě!

 

Vstoje se již začíná projevovat únava, pracují nervy a tato poloha je obecně méně stabilnější. Veronika Vítková minula jeden terč v každé položce, Gabriela Soukalová netrefila jeden terč pouze při třetí zastávce, Lucie Charvátová nasbírala celkem tři chyby. A tak jen Eva Puskarčíková se vyhnula trestnému kolu.

 

„Všichni jsme moc spokojení, děvčata byla bojovně naladěná a zvládla závod perfektně. Čtyři holky jsou v masáku, to myslím český biatlon nepamatuje,“ řekl s úsměvem na tváři trenér Zdeněk Vítek v rozhovoru pro Českou televizi.

 

Gabriela Soukalová minula jediný terč. Bohužel právě tato chyba ji připravila o třetí místo. „Výsledek je i tak super. Jsem moc ráda, že jsem zase byla v nejlepší pětce. Bohužel po většinu závodu jsem byla na trati sama, a to bylo hodně náročné a vyčerpávající fyzicky i psychicky. S nikým jsem se nemohla podělit o tempo. Bude obtížné posbírat na zítra ještě nějaké síly, ale snad se mi podaří i tady v té nadmořské výšce dobře zregenerovat. Ke všemu poběžíme ve čtyřech, a to je úplně super.“

 

Veronice Vítkové se vrátila střelecká pohoda vleže. Ze tří položek, včetně pátečního sprintu, neminula ani jeden terč. „Škoda, že se mi to samé nepovedlo i vstoje, kde si jsem normálně jistější.  Na trati to pro mě byl jeden z nejbolavějších závodů, co si pamatuji. Ale sedmé místo mi udělalo velikou radost. Navíc jsem se vrátila do elitní desítky v průběžné klasifikaci, a to je pozice, kde bych se chtěla pohybovat dlouhodobě.“

stojka_gabina_verca

Na dno sil si hrábla také Lucie Charvátová, ovšem výsledek stojí za to. V neděli ji čeká premiéra v závodě s hromadným startem. „Dvě nuly na úvod mě nakoply, ale závěr už byl enormně těžký. Přes poslední kopec jsem se sotva převalila. Ještě před týdnem bych nevěřila, že se mi něco takového, jako je postup do masáku, může podařit. Vnímám to tak, že pro závodníka je start v této disciplíně ohromná prestiž. Nemyslím na konkrétní umístění, ale chci závod dokončit s pocitem, že jsem odevzdala maximum.“

 

Stíhací závod žen na 10 km – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pořadí SP v disciplíně
Celkové pořadí SP

 

Text: TH