Ondřej Moravec nezvládl hromaďák a o biatlonu nechce slyšet

20. prosince, 2015

Ondřej Moravec byl jediným českým zástupcem v závodě s hromadným startem mužů na 15 km ve slovinské Pokljuce. Od první střelby se mu však nedařilo a teprve až po závěrečné položce setřásl Černého Petra, na úkor domácího Klemena Bauera. Premiérové vítězství Jeana Guillaumea Beatrixe z Francie tak neviděl. Druhý skončil Nor Emil Hegle Svendsen a třetí jeho krajan Ole Einar Bjoerndalen.

 

Český reprezentant vstoupil do závodu dvěma chybami, a pak přidal po jedné minele v každé položce. „Takto špatně jsem, myslím, nejel ani svůj první hromaďák v kariéře. Absolutně jsem závod nezvládl, nic v něm nebylo dobře,“ povzdychl si letohradský biatlonista.

 

Uvědomuje si, že výsledky týmu mužů nejsou zatím oslnivé a on to dnes jen potvrdil, místo toho, aby to změnil. „Věřil jsem, že hromaďák bude konečně závod, ve kterém se to zlomí, chytím se a odrazím ode dna. No, a zase nic.“ Ví, že na vině je střelba a psychika. „Dnes jsem zahájil závod dvojkou, v sobotu stíhačku trojkou a před týdnem v Hochfilzenu zase dvojkou. Hned na úvod mi tak čelo startovního pole vždy zmizí daleko mimo můj dosah,“ zpytuje svědomí.

Po chybách v úvodu závodu se Ondřej Moravec na trati ocitl sám, bez kontaktu s ostatními soupeři. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Po chybách v úvodu závodu se Ondřej Moravec na trati ocitl sám, bez kontaktu s ostatními soupeři. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Má tak jasný plán. „O biatlonu teď nechci několik dnů vůbec nic slyšet.“ I když pro zítřek bude muset ještě udělat výjimku. Patří mu totiž umístění v elitní desítce ankety Klubu sportovních novinářů Sportovec roku. „Vnímám to jako poctu a na vyhlášení i na setkání se s lidmi, které jinak nemám moc příležitostí potkat, se těším. A jak celkově dopadnu, už není rozhodující, byť se mám o co opřít. Tím ovšem nemyslím stávající výkony,“ říká s hořkým úsměvem trojnásobný medailista z MS 2015 v Kontiolahti.

 

Od úterý si však bude užívat domácí pohody. Těší se na manželku Veroniku, s níž už v nejbližších dnech čekají přírůstek do rodiny. „Také z tohoto důvodu mám jiný tréninkový program, než celý tým. Nepojedu do Pokljuky, ale budu trénovat doma, zřejmě na Mísečkách.“ Změnu udělá až 28. prosince, kdy jej společně s Gabrielou Soukalovou čeká prestižní exhibice v Schalke Areně v Gelsenkirchenu.

 

 

Závod s hromadným startem muži na 15 km – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pořadí SP v disciplíně
Celkové pořadí SP

 

Text: TH