Biatlonová exhibice? Jako finále Ligy mistrů!

29. prosince, 2015

Nové náročné tratě, elektrizující atmosféra a druhé místo české dvojice Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec, to byly základní kulisy biatlonové exhibice v německém Gelsenkirchenu. Na krytém fotbalové stadionu týmu Schalke 04 a v jeho přilehlém okolí sledovalo show deseti špičkových dvojic na šedesát tisíc fanoušků. „Bylo to jako ve finále Ligy mistrů, nikdy jsem ještě nic takového nezažil,“ popisoval svoje zážitky Ondřej Moravec. „Jsem docela flegmatik, ale ta atmosféra mě strhla. Netušila jsem, že mě dokáže dostat až tolik pod tlak,“ říkala udiveně Gabriela Soukalová.

 

První disciplínou byl závod s hromadným startem. Každý střílel dvakrát vleže a dvakrát vstoje. Muži jeli navíc závěrečný okruh do finiše. Češi byli dlouho na špici, ale při svojí závěrečné stojce udělala Gabriela Soukalová tři chyby a naše dvojice byla rázem předposlední. „Střelba byla hodně rychlá a nervózní. Všechny holky kolem mě střílely rychle a nechala jsem se strhnout jejich tempem. To byla chyba,“ litovala. Ondřej Moravec pak vytáhl tým na sedmou pozici, těsně za Slovince. V poločase exhibice vedli Rusové před Ukrajinci.

 

Martin Fourcade a Ondřej Moravec na poslední střelecké položce. (c) Biathlon auf Schalke

Martin Fourcade a Ondřej Moravec na poslední střelecké položce. (c) Biathlon auf Schalke

 

Do stíhacího závodu pak nastoupily všechny páry v pořadí z předchozího klání, ovšem odstupy jim byly zkráceny na polovinu. Gábina a Ondra tak ztráceli na vedoucí dvojici pětadvacet sekund. „Věděli jsme, že to je stále hratelné,“ usmíval se Ondřej Moravec. Oba vylepšili střelbu a posouvali se startovním polem kupředu. Svoji závěrečnou položku vstoje, pak Gabriela Soukalová pojala netradičně, první ránu vyslala na prostřední terč. „Už jsem vůbec neměla fyzické síly a potřebovala jsem udržet koncentraci, proto jsem se rozhodla střílet jinak než obvykle,“ vysvětlovala svůj počin. Ondřej Moravec se snažil pohlídat položky vleže. „Ve stojce jsem si jistější, ale mrzí mě, že jsem ji ve finále ani jednou nedokázal zastřílet čistě,“ povzdychl si, byť radost mu to nesebralo.

 

Gabriela Soukalová na trati exhibice v Schalke. (c) Biathlon auf Schalke

Gabriela Soukalová na trati exhibice v Schalke. (c) Biathlon auf Schalke

Vyhráli Francouzi Marie Dorinová-Habertová s Martinem Fourcadem, za českým párem doběhli celkově třetí Němci Vanessa Hinzová a Simon Schempp. „Nově tratě byly extrémně těžké, stále jsme jezdili nahoru a dolů. Určitě to bylo od organizátorů výborné rozhodnutí. Exhibici to prospělo. Závod tak totiž nebyl jen o střelbě. Na stadionu byl neuvěřitelný rachot, diváci fandili každému. Němci ukázali, že tohle umí prostě nejlépe,“ neskrýval nadšení Ondřej Moravec.

 

Co čeká české reprezentanty dále? Ondřej Moravec se otočí na jeden den doma, ve středu pak odlétá do Slovinska za týmem, který se připravuje v Pokljuce. Gabriela Soukalová se vrací za přípravou do Rakouska. „Má to však jednu podmínku,“ směje se vedoucí žena Světového poháru: „Musím ráno stihnout letadlo.“

 

Více informací na stránkách biatlonové exhibice v Schalke.

 

TH