„Nový“ Michal Šlesingr se těší na další test

09. ledna, 2016

Nový rok, nový přístup, nový Boušek. Tak stručně by se dala charakterizovat proměna Michala Šlesingra, který v pátečním sprintu Světového poháru v Ruhpoldingu obsadil osmé místo a dosáhl svého nejlepšího výsledku v sezóně. Český reprezentant se během vánočních svátků jednak snažil zapomenout na propadák z Pokljuky, tak i vyléčit virózu, která jej přepadla hned po vyhlašování Sportovce roku 2015.

 

„Silvestra jsem strávil s rodinou v Obertilliachu. Věnoval jsem se malé Viktorii, která se učila lyžovat a měl jsem i čas koncentrovat se na sebe,“ popisuje, jak sbíral síly na další pokračování sezóny. „Za těžkými tréninky jsem pak vyrazil na pár dnů do Pokljuky, kde jsem se přidal k týmu.“ Ve Slovinsku se mu intenzivně věnoval i šéftrenér Ondřej Rybář. „Ladili jsme střelbu a hodně diskutovali, abychom se nějak přenesli přes to moje nešťastné období.“

 

O co šlo? Právě při SP v Pokljuce Michal Šlesingr selhal, útočil na stupně vítězů, ale při střelbě vstoje minul hned čtyři terče. „Sám na sebe si vytvářím tlak a jakákoliv chyba mě potom rozhodí,“ vysvětloval tehdy, jak se mu roztřásla kolena a propadl se až do šesté desítky. To už nechtěl a nechce více zažívat.

 

Ondřej Rybář považuje za důležité, že se téma psychiky Michala Šlesingra otevřelo. „Michal se s tím musí naučit pracovat. Teď poznal, že když se trefí, je konkurence schopný a poznal, že to na čem pracoval, přineslo svůj efekt.“ Šéftrenér je přesvědčený, že klíčovému muži jeho výběru toto poznání pomůže. „Určitě to je povzbuzení, ale na druhou stranu to neznamená, že od teď už to půjde samo, jako mávnutím kouzelného proutku,“ upozorňuje.

Michal na trati závodu ve Sprintu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal na trati závodu ve Sprintu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Dnes má před sebou další test své psychiky. Stíhací závod na 12,5 km. „Ty dvě čisté položky mě uklidnily a výchozí pozici mám docela dobrou.“ Sám očekává, tak jak to bývá v Ruhpoldingu zvykem, vyrovnaný závod. „Šedesátka nejlepších je srovnána do dvou minut. Bude to boj lyže na lyže, nečekám zázraky, ale těším se.“

 

TH