Štafeta mužů Šlesingr, Krupčík, Krčmář a Moravec skončila osmá

15. ledna, 2016

České kvarteto ve složení Michal Šlesingr, Tomáš Krupčík, Michal Krčmář a Ondřej Moravec obsadilo ve štafetovém závodě na 4×7,5 kilometru ve Světovém poháru v Ruhpoldingu osmé místo. Výsledek je oproti prvnímu štafetovému závodu před vánočními svátky v rakouském Hochfilzenu, kde skončil český až šestnáctý, výrazně lepší. Nebýt střeleckého výpadku v poryvech větru a trestného kola Ondřeje Moravce na posledním úseku po střelbě vleže, mohli čeští biatlonisté pomýšlet ještě na lepší umístění.

 

Loňské prvenství v Ruhpoldingu obhájili Norové, kteří ale měli hrozivý začátek. Druhé skončilo se ztrátou 14,6 sekundy Rusko a třetí Rakousko mělo ztrátu 35,8 sekundy na vítěze.

 

Po první střelbě se přitom Nor Bjoerndalen propadl až na dvacáté místo. Po polovině závodu Johannes Boe posunul Norsko už na druhou příčku se ztrátou 21 sekund na vedoucí Francii. Na třetím úseku Tarjei Boe potvrdil svoje běžecké kvality, získal při předávce na Francii luxusní náskok 70 sekund, který finišující Svendsen proměnil v bezpečné vítězství. Se střeleckými problémy se překvapivě potýkali v první polovině závodu na domácí půdě němečtí biatlonisté, kteří museli na 3 trestná kola a byli až dvanáctí. V závěru se ale zlepšili a zásluhou Peiffera a Dolla se vyhoupli na pátou příčku.

 

Čeští trenéři dali při nominaci přednost Krupčíkovi s Krčmářem před zkušeným Jaroslavem Soukupem, jenž se momentálně potýká s výkonnostními výpadky.

 

Šlesingr byl po prvním úseku dvanáctý, když dvakrát dobíjel. Jeho ztráta na vedoucí Lotyšsko byla 33 sekund. “Šlesingr podal dobrý výkon. Jen s obtížemi ale udržoval kontakt se soupeři ve sjezdech. Bojoval a pořád se dalo pomýšlet na místa do první šestky,” řekl v rozhovoru pro Českou televizi šéftrenér českých biatlonistů Ondřej Rybář.

 

Michal Šlesingr na tratí závodu štafet. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Šlesingr na tratí závodu štafet. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Po závodě Šlesingr potvrdil, že foukalo více než při nástřelu. “Musel jsem dvakrát cvakat. Najednou ale vítr ustal, takže ta položka nebyla jednoduchá. Při dostřelovaní se mi dařilo rány přenášet. Stojka mi pak sedla, byla rychlá a v rytmu. Bohužel dnes jsem se nemohl úplně spolehnout na lyže. Měl jsem je připravené na mokrý sníh, ale tratě se umydlila ještě během prvního kola. Musel jsem už na začátku úseku vydat hodně sil, které mi pak v závěru scházely,” posteskl si Šlesingr.

 

Tomáš Krupčík nastoupil na druhém úseku mužské štafety. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Tomáš Krupčík nastoupil na druhém úseku mužské štafety. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Na druhém úseku Krupčík čtyřikrát dobíjel. Český tým se dostal na jedenácté místo, jeho ztráta na první Francii po polovině závodu narostla téměř na dvě minuty. “Je mi líto posledního kola. Potřeboval méně dobíjení. Úsek zvládl, i když mu síly v závěru docházely,” konstatoval Rybář.

 

“Poslední rána ve stojce byla stejně těžká, jako ty všechny předchozí. Vůbec jsem si nepřipouštěl, že bych mohl jet na trestné kolo. Snažil jsem se dělat věci běžně jako v tréninku, to byla jediná cesta, jak jsem mohl terče trefit,” popsal Krupčík svoje pocity.

 

Největší vklad k dobrému výsledku českého týmu dal na třetím úseku Krčmář. Jen jednou dobíjel, posunul tým na sedmé místo a přitom udržel odstup od prvního místa na hranici dvou minut.

“Svým výkonem předvedl, že do štafety patří a že je schopen dosáhnout dobrý výsledek,” uvedl Rybář. Krčmář byl se svým výkonem spokojen. “Štafety beru jako týmový závod. Takže o sobě moc mluvit nechci. Umístění je mnohem lepší než v Hochfilzenu, ale podle mě jsme měli i navíc. Jak nám jindy lyže pomáhají, tak dnes tomu bylo naopak. Němce Pfeiffera jsem mohl stíhat jak jsem chtěl, z kopce mi vždy ujel. To bylo hodně deprimující, přitom naše střelba nevybočovala z dnešního průměru. Mrzí mě to,” smutnil Krčmář.

 

Michal Krčmář na třetím úseku posunul naši štafetu na 6. místo. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Krčmář na třetím úseku posunul naši štafetu na 6. místo. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Moravec tentokrát nezopakoval předcházející skvělé střelecké výsledky. Po střelbě vleže jej nezachránila od trestného kola ani tři dobíjení. “Měl hroznou smůlu. Vítr mu začal foukat zprava. Cvakal hodně, byl těžké určit, kolik odečetl. Odečetl hodně, po čtyřech ranách to srovnal. Těžko mu něco vyčítat. Jeho reakce na vítr byla moc velká,” tvrdí Rybář.

 

Štafeta mužů na 4 x 7,5 km – výsledkový servis:

 

TH