Štafeta bez Soukalové vydřela šesté místo

17. ledna, 2016

České kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Jitka Landová, Lucie Charvátová a Veronika Vítková obsadila ve štafetovém závodě žen na 4×6 kilometrů Světového poháru v Ruhpoldingu šesté místo. Velkou zásluhu na dobrém výsledku měla na posledním úseku Veronika Vítková, která český tým posunula ze dvanáctého místa až do nejlepší šestky. V sestavě chyběla jednička týmu Gabriela Soukalová, která se po sobotním vítězství v závodě s hromadným startem necítila v nejlepší kondici.

“Šesté místo v tomto složení je krásný výsledek,” konstatoval v rozhovoru pro Českou televizi trenér českých biatlonistek Zdeněk Vítek. Na rozdíl od sobotního nečasu měly biatlonistky tentokráte lepší počasí, stopa byla tvrdší a nepropadala se.

Vítězství získaly ukrajinské biatlonistky až po dramatickém finiši, v němž Olga Pidrušná odrazila nápor Němky Laury Dahlmeierové. Také o třetím místě rozhodl až souboj na stadionu. Na cílové pásce byla rychlejší Italka Dorothea Wiererová, která porazila Rusku Olgu Podčufarovovou. V průběžném hodnocení štafet ve Světovém poháru je první Itálie, českým biatlonistkám patří šesté místo.

Soukalovou nechali trenéři odpočívat po zvážení všech okolností. Cílem tohoto tahu bylo, aby raději šetřila síly na další pokračování seriálu příští týden v italské Anterselvě.

“Už v pátek se Soukalová necítila nejlépe. Proto jsme nechtěli riskovat. Byli jsme rádi, že odjela sobotní závod. Je dobře, že jsme ji nechali stát. I když sama závodit chtěla. Myslím si, že je jen unavena,” tvrdí trenér Zdeněk Vítek.

Českou štafetu rozbíhala Puskarčíková, kterou přibrzdila střelba vestoje. Nestačila jí ani tři dobíjení a musela na trestného kolo. Na předávku doběhla až třináctá s téměř minutovou ztrátou na vedoucí Norsko.
Třikrát dobíjela na druhém úseku i Landová. Po polovině závodu byl český tým dvanáctý. Ztráta na vedoucí Ukrajinu narostla na 1:52 minuty.

Naděje na lepší výsledek svitla po bezchybně a rychle odstřílené ležce Charvátové. Jenže další střelecká položka vyhlídky zhatila. Dva terče Charvátová netrefila a prodloužila si dvěma trestnými koly trať o 300 metrů. Česká štafeta se vrátila na 13. příčku. Ztráta na první Ukrajinu se ale zmenšila na 1:40 minuty.

Na posledním úseku odvedla velmi dobrý výkon Vítková. Po poslední střelecké položce ještě byla desátá. Stačila v závěrečném okruhu předběhnout soupeřky z Francie, Švédska, Kanady a Kazachstánu. “Byla to bláznivá štafeta. Všechny týmy z prvních míst se na začátku pohybovaly vzadu. Hodně pracovaly i nervy. V závodě bylo i několik momentů, na které bych raději zapomněl,” dodal Vítek, který měl na mysli střelecké chyby, za které český tým platil třemi trestnými koly. “Charvátová ještě není vyzrálá závodnice. Nechala se unést atmosférou, když se posunula po rychlé ležce dopředu. To samé se stalo i Puskarčíkové, u které bych to nečekal. Ale stalo se,” poznamenal kouč.

 

 

Štafeta ženy na 4 x 6 km – výsledkový servis:

JP