Markéta Davidová čtvrtá a Jakub Štvrtecký sedmý na MSJ&D!

29. ledna, 2016

Ve skvělých výkonech pokračuje na mistrovství světa juniorů a dorostu v rumunském Cheile Gradistei Markéta Davidová. V dnešním sprintu dorostenek obsadila smolné, ale krásné čtvrté místo! Mezi dorostenci se neztratil ani Jakub Štvrtecký, který vybojoval sedmou příčku!

 

„Samozřejmě, že medaile, je medaile, ale z výkonu i výsledku Markéty máme opravdu radost,“ říká spokojeným hlasem trenér Jindřich Šikola. „Její nejrychlejší běžecký čas ukazuje na to, že tady závodí ve formě.“ Podle trenérových slov se Markéta připravila o medaili na střelnici, a to nikoliv kvůli dvěma chybám vstoje. „Ale trochu to tam proležela a prostála.“ Jeho slova potvrzuje i pohled do statistik. V rychlosti střelby byla Markéta Davidová až 41. v pořadí. Nic to však nemění na tom, že má výbornou výchozí pozici do následujícího stíhacího závodu.

 

Neztratily se ani další dorostenky. Petra Suchá obsadila 28. místo, Natálie Jurčová skončila 30. a Tereza Vinklárková doběhla na 57. místě. Všechny tak budou startovat ve stíhačce. „Holky si za dnešní výkony zasloužily pochvalu, a také ji slyšely,“ dodal Jindřich Šikola.

 

Jestliže po kvalitních výsledcích v Junior IBU Cupu se do Markéty Davidové kvalitní výsledky na MS tak trochu čekaly, v případě Jakuba Štvrteckého je sedmé místo velmi příjemným překvapením. „Od startu se do toho Jakub neskutečně opřel, až jsme se lekli, zdali nepřepálil tempo,“ líčil trenér Vlastimil Vávra. „Jenže on ho naopak dokázala stupňovat.“ Poslední okruh dokonce zvládl v šestém nejrychlejším čase. „Neuvěřitelně zabojoval a ještě předstihl dva další závodníky. Přitom je ještě o rok mladší, než kluci z absolutní dorostenecké špičky.“  Obhájit sedmé místo ve stíhacím závodě bude však těžké. „Jsou tam čtyři položky. Jakub nesmí jančit. Zkusíme ho na závod připravit,“ říká Vlastimil Vávra a dodává, že čeští trenéři využívají v Rumunsku i zkušeností a rad mistra světa v biatlonu z roku 2005 Romana Dostála.

 

V závodě obstál také Vítězslav Hornig, který je stejně jako Petra Suchá dokonce ročník 1999, tedy je o dva roky mladší než většina jeho soupeřů. „A v tomto věku je každý rok ještě hodně, hodně znát,“ připomíná Vlastimil Vávra. „Je dobře, že si Víťa s velkým přehledem vyjel účast ve stíhacím závodě. Mezinárodní zkušenosti jsou neocenitelné.“

 

V sobotu jsou na programu sprinty juniorek a juniorů. Ti ve čtvrtek absolvovali vytrvalostní závody. Mezi juniorkami se nejvíce dařilo Simoně Maříkové, jež obsadila 36. místo, Erika Jislová skončila 52. a Anna Tkadlecová doběhla šedesátá. V kategorii juniorů obsadil Ondřej Hošek 28. pozici, když jej srazily celkem čtyři chyby v dvou posledních položkách. „Do té doby běžel pátý,“ připomněl Vlastimil Vávra. Ondřej Šantora skončil 36., Jan Burian 42. a David Tolar doběhl hned za ním.  V sobotním sprintu pak právě Davida Tolara nahradí Milan Žemlička.

 

Výsledkový servis z MSJ 2016.

 

TH