Štafeta juniorů vybojovala senzační bronz!

02. února, 2016

Také závěrečný den přinesl českým nadějím na mistrovství světa dorostu a juniorů v rumunském Cheile Gradistei  medailový úspěch! O velké překvapení, ba o senzaci, se postarala štafeta juniorů na 4×7,5 km ve složení David Tolar, Milan Žemlička, Ondřej Hošek a Jan Burian, která obsadila třetí místo!  Jedná se již o třetí kov ze stávajícího šampionátu. Nejprve vybojovala bronz ve vytrvalostním závodě Markéta Davidová, pak přidala stříbro štafeta dorostenek Natálie Jurčová, Markéta Davidová a Veronika Vinklárková a dnes uspěli zmiňovaná junioři.

 

Jak se medailový úspěch zrodil? David Tolar předvedl přesně to, co od něho trenér Vlastimil Vávra očekával. Střílel přesně a rychle. Milanu Žemličkovi předával na pátém místě. Druhý člen naší štafety dobíjel jednou vleže a dvakrát vstoje a zařadil český kvartet na šesté místo, ale v kontaktu se čtvrtým Norskem a pátou Ukrajinou. Ondřej Hošek na třetím úseku hodil za hlavu střelecké nezdary z předchozích závodů a vrátil naši štafetu na páté místo.  Ze hry o přední příčky vypadli dosud druzí Rakušané. Českým mladíkům scházelo k medaili necelých 25 vteřin. Jan Burian se po bezchybné ležce posunul na čtvrtou pozici těsně za Nory. A přestože vstoje dvakrát dobíjel, norského soupeře předstihl. Pětivteřinový náskok, který měl po střelbě na Nora, zvýšil v cíli na tři čtvrtě minuty! Vyhráli Rusové, druzí skončili Němci.

 

„Všichni kluci zaslouží obrovskou pochvalu,“ radoval se trenér Vlastimil Vávra. „Za reálné jsem počítal osmé místo a doufal jsem, že při troše štěstí bychom mohli být šestí. Kluci však jeli parádně, stále se drželi v kontaktu se špičkou. A to bylo dáno i jejich vynikající střelbou. Jenom šestkrát dobíjeli, a to je třetí nejlepší výsledek po vítězných Rusech a pátých Ukrajincích. Pokud udělali chybu, ihned ji napravili.“  Na bronzovém úspěchu měl velkou zásluhu i český servis vedený Milanem Faltusem. „Dnes jsme měli lyže opravdu na špičkové úrovni. To byla také jeden ze základů našeho úspěchu,“ pochválil servis trenér Vávra. „A samozřejmě poděkování míří také do klubů, ke všem trenérům, u kterých se kluci připravují.“

 

David Tolar, Milan Žemlička, Ondřej Hošek a Jan Burian tak navázali na své stříbrné předchůdce z roku 2012 Vlastimila Vávru ml., Michala Žáka, Matěje Krupčíka a Michala Krčmáře. Tehdejší finišman z finského Kontiolahti je dnes už jednou z opor české reprezentace ve Světovém poháru.

 

Ve štafetovém závodě juniorek na 3×6 km dnes doběhly Erika Jislová, Anna Tkadlecová a Simona Maříková na desátém místě.

 

Z mistrovství světa dorostu a juniorů se tak česká výprava vrací ověnčená třemi cennými kovy. Vedle už zmiňovaných medailistů, se ale mezi absolutní špičku prosadili i další. Sedmý ve sprintu skončil dorostenec Jakub Štvrtecký a ve stíhacím závodě dorostenek vybojovala Natálie Jurčová osmou příčku!

 

Výsledkový servis z MSJ 2016.

 

TH