Když se řekne Canmore…

04. února, 2016

Když se řekne Canmore, vybaví se rok 1988 a olympijské hry v Calgary. Jaká v tom je spojitost?  Dvanáctitisícové Canmore, vzdálené asi hodinu jízdy od Calgary, hostilo během olympijských her závody v běhu na lyžích a biatlonu. Vznik Canmore Nordic Centre, byl pro někdejší skomírající hornické město živou vodou. Otevřel totiž milovníkům lyžování a dalším návštěvníkům cestu do úchvatných Skalistých hor.

 

Biatlonový stadion v kanadském Canmore se chystá na 7. kolo SP sezóny 2015/16. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Biatlonový stadion v kanadském Canmore se chystá na 7. kolo SP sezóny 2015/16. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Chcete zavzpomínat na olympijské hry?
Na hrách v Calgary reprezentovalo Československo šedesát sportovců. Titul nejstaršího člena výpravy měl ve svých 33 letech biatlonista Jaromír Šimůnek, který nyní pracuje v SKP Kornspitz, a jedním z nejmladších byl další biatlonista ještě ne dvaadvacetiletý Jiří Holubec, současný asistent u reprezentace žen!

 

Roli vlajkonoše československé výpravy plnil úřadující mistr světa ve skoku na lyžích Jiří Parma. A právě skokani se postarali o dvě olympijské medaile. V závodě na středním můstku byl Pavel Ploc stříbrný, hned za ním skončil Jiří Malec. Již zmiňovaný Jiří Parma se umístil na páté příčce. Ziskem bronzových medailí překvapila štafeta běžců na 4 x 10 km ve složení Radim Nyč, Václav Korunka, Pavel Benc a Ladislav Švanda. V po řadí zemí obsadilo tehdejší Československo 15. místo.

 

 

Během olympijských her 1988 nepřineslo Canmore československému biatlonu výraznější výsledek. Možná i proto, že ženský biatlon byl ještě v plenkách a v Kanadě pro něho nebylo místo. O úspěch se v Canmore postarali až poz ději junioři, kteří tam během šampionátu v roce 1992 vybojovali stříbro ve štafetách i v závodech hlídek. Členy tehdejšího úspěšného československého výběru byli například Miroslav Janata, Maroš Leitner, Jiří Malý nebo Jozef Panic. A pak přišel slavný šampionát 2009. Nejprve Veronika Vítková obsadila druhé místo ve stíhacím závodě, a potom slavila triumf štafeta ve složení Veronika Vítková, Veronika Zvařičová a Gabriela Soukalová!

 

 

A to už jsem u současného českého „A“ výběru. Konkrétně u vedoucí ženy průběžné klasifikace Světového poháru Gabriely Soukalové nebo další členky absolutní světové špičky Veroniky Vítkové! „Vím, že to tehdy bylo krásné, ale detaily si už vůbec nepamatuju, přijde mi to jako strašně dlouhá doba,“ vzpománá na tehdejší juniorský šampionát jeho dvojnásobná medailistka. „Vybavuje se mi, že potom jsem letěla rovnou z Kanady do Korejské republiky na mistrovství světa dospělých, mezi kterými jsem se tehdy poprvé prosadila,“ vrací se ke svému pátému místu z vytrvalostního závodu nebo ke dvěma desátým příčkám ze stíhačky a závodu s hromadným startem Veronika Vítková. „Canmore je vysoko a možná proto jsem si tehdy do Koreje přivezla výbornou formu.“ Když se pak z MSJ a MS 2009 vrátila domů, měla za sebou i cestu kolem světa…

 

Držitelce žlutého startovního čísla Gabriele Soukalové se ve spojitosti s Canmore vybaví zlom. „Kvůli tomu úspěchu jsem biatlon začala dělat vážně. Zlomilo se to ve mně a poznala jsem, že u toho chci zůstat.“ A co se jí ještě vybaví ve spojitosti s Canmore? „Byla zima, že se nedalo skoro vylézt ven. Trénovali jsme snad jen my a Rusové. A jenom jednou. Nikdo jiný neměl odvahu vylézt v mrazu pod dvacet stupňů ven. Lyže jsme musely tlačit i z kopce, jak byl sníh přemrzlý.”

 

A jak to bude v Canmore 2016 při Světovém poháru? Dozvíme se už brzy!

 

Text: Tomáš Hermann