Opustili jsem "trestné kolo" a míříme za biatlonisty do USA

08. února, 2016

Zatímco se biatlonisté z celého světa přesouvají z kanadské provincie Alberta do amerického státu Maine, my jsme opustili „trestné kolo“ a opět máme fungující webové stránky. Krátce se ještě vraťme k nedělním kláním – závodu smíšených dvojic a ke klasickým smíšeným štafetám. Štěstí nebylo tentokráte ani v jednom případě českým biatlonistům nakloněno. Lucie Charvátová a Michal Krčmář obsadili třináctého místo. Úřadující mistři světa Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec skončili desátí.

 

Proč české štafety neuspěly? Na „vině“ byla vždy jedna položka. Konkrétně druhá stojka v podání Lucie Charvátové a úvodní položka vleže Veroniky Vítkové. Prvně jmenovaná musela na dvě trestná kola a propadla se z osmého místa na třinácté, druhá uzavírala startovní pole na 22. místě.

 

Obě biatlonistky hodnotil trenér Zdeněk Vítek: „Lucka ukázala takovou svoji klasickou tvář, kterou je nevyrovnanost. Přičítám to tomu, že biatlonu se stále věnuje hodně krátce a sbírá zkušenosti. Když už jsme měli osmé místo na dosah, přišel její krach ve stojce na dvě trestná kola. A Veronika? Měla úplné jiné problémy, než v individuálních závodech. Jednu ránu zamířila nahoru, další vlevo, jinou na tři hodiny. To všechno byly velké chyby. Je to zkušen&aacu te; závodnice, a tak jsem přesvědčený, že to v jejím případě byla spíše výjimka.“

Michal Krčmář s Lucií Charvátovou při jedné z předávek v závodě singlových mixů. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Krčmář s Lucií Charvátovou při jedné z předávek v závodě singlových mixů. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Kladně naopak trenér hodnotil vystoupení ostatních sportovců. „Michal Krčmář odvedl zejména ve střelbě kvalitní výkon. Střílel rychle a relativně přesně. Na krátké trati pak toho už s výsledkem nemohl mnoho udělat. Běžel sám, soupeři předním byli daleko.“  Zdeňku Vítkovi se také zamlouval výkon Gabriely Soukalové v mixu. „Líbilo se mi, že zůstala koncentrovaná, jela parádně a vrátila nás do boje o důstojné pořadí.“ V polovině závodu byli Češi na 14. místě. Vynikajícím způsobem pak zajel Michal Šlesingr, který byl na svém úseku nejrychlejší v běžecké části a navíc jen jednou dobíjel. „Michal nás všechny hodně potěšil poté, co mu nevyšel masák. Myslím, že si i sám posílil sebevědomí.“ Nejzkušenější člen kvarteta předával Ondřeji Moravcovi na devátém místě. Český finišman pak bojoval s Rusy a Švédy o osmé místo. Nakonec zůstal desátý. „Škoda Ondrova dobíjení vstoje, ale jinak i on podal výborný výkon.“

 

Sílu českého mixu podtrhuje následující skutečnost: po prvním úseku byla česká štafeta dvaadvacátá s odstupem 2:04,3 minuty na tehdy průběžně vedoucí Švýcary. Zcela totožný odstup měla pak i v cíli za vítěznými Němci!

 

Co čeká biatlonisty v Presque Isle při VIII. kole SP? Na východním pobřeží USA jsou od čtvrtka postupně na programu sprinty, stíhací závody a závody štafet v obou kategoriích.

 

Singl mix štafeta – výsledkový servis:

Závod smíšených štafet na 2 x 6 km + 2 x 7,5 km – výsledkový servis:

TH