Jaroslav Soukup osmý ve stíhacím závodě ME

27. února, 2016

Dosavadní nejlepší umístění Barbory Tomešové ze sprintu na mistrovství Evropy v ruské Ťuměni  vyrovnal v dnešních stíhacích závodech Jaroslav Soukup. Zkušený český reprezentant bezchybně střílel a ze 14. místa na startu se propracoval na 8. pozici v cíli. V závodě žen doběhla již zmiňovaná Bára Tomešová na jedenácté příčce, byť v průběhu 10 km dlouhého závodu atakovala i stupně vítězů!

 

Jaroslav Soukup se na střelbu koncentroval, nestřílel ve strhujícím tempu, ale ani jednu ze dvaceti ran neminul cíl. Na trati však neměl svůj, protože dosáhl až 39. běžeckého času. „Myslím si, že Jarda a také Adam Václavík vsadili na špatné struktury, protože jim lyže skutečně moc nejely. Přitom u Lukáše Kristejna ani Matěje Krupčíka problém nebyl. Navíc Jarda tady obecně necítí fyzicky dobře. Proto si velmi cením toho, jak zvládl střelbu,“ řekl trenér Aleš Ligaun.

 

Bezchybně střílel také Matěj Krupčík, který postoupil z 43. místa na 23. příčku v cíli. Lukáš Kristejn chyboval třikrát, ale zlepšil se z 48. pozice na konečné 27. místo. Závod se nevydařil Adamu Václavíkovi, jenž startoval jako sedmnáctý, ale po sedmi trestných kolech skončil na 44. místě.

 

Bára Tomešová vstoupila do závodu excelentně. Položky vleže zvládla bezchybně a probojovala se na průběžné třetí místo! Vstoje však minula vždy po dvou terčích a klesla na konečnou 11. příčku. „Bára se snažila stojku za každou cenu udržet, ale efekt to nemělo, protože ztratila rytmus,“ podotkl trenér Marian Málek. „Těch dvou položek vstoje je opravdu škoda. Závodí tu dobře a první desítka by jí slušela.“

 

Jessica Jislová neměla stejně jako ve sprintu střelecký den. Minula celkem šest terčů a doběhla na sedmadvacátém místě, ze kterého i startovala. Jitka Landová obsadila 39. Místo, když na trať vybíhala jako 51. v pořadí. Lída Horká skončila stejně jako ve sprintu v šesté desítce, tentokráte na 51. pozici.

 

V neděli vyvrcholí otevřené ME závody s hromadným startem pro třicet nejlepších žen a třicet nejlepších mužů z předchozích individuálních závodů.

 

Z českého týmu si účast zajistili: Barbora Tomešová, Jessica Jislová, Jaroslav Soukup a Adam Václavík.

 

Stíhací závod ženy na 10 km – výsledkový servis:

 

Stíhací závod muži na 12,5 km – výsledkový servis:

TH