Nominace na mistrovství světa 2016

29. února, 2016

Už ve čtvrtek 3. března odstartuje v norském Oslu mistrovství světa v biatlonu. Pouhé čtyři dny před začátkem šampionátu byla odtajněna nominace českého týmu. Najdeme v ní předpokládané opory, ale také dvě překvapení.

 

Nominace čtyř členek týmu žen už byla avizována s předstihem, a to podle abecedy: Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová a Veronika Vítková. Pátou reprezentantkou bude v Norsku Jessica Jislová, šestá žena závodu s hromadným startem na ME v Ťumenu.

 

Mezi muži byla dopředu známá trojice Michal Krčmář, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr. Kdo je doplní pro světový šampionát? Pochyb určitě nebylo o účasti čerstvého vice-mistra Evropy Jaroslava Soukupa. Pátým v řadě pak bude talentovaný Adam Václavík, který je stejně jako Jessica Jislová ročník 1994.

 

V nominaci tak schází například Barbora Tomešová, jež celou sezónu závodí výtečně v IBU Cupu. Tam jí průběžně patří devátá pozice. Navíc se v dobré formě představila i na OME v Rusku, kde skončila v individuálních závodech na 8., 9. a 11. místě! Nominována nebyla ani stabilní členka loňské vítězné štafety Světového poháru Jitka Landová, která v této sezóně marně hledala běžeckou i střeleckou pohodu. V kategorii mužů není mezi nominovanými Tomáš Krupčík, přestože absolvoval celý dosavadní průběh seriálu Světového poháru.

 

„Jessica a Adam pocestují do Norska skutečně v roli pátých závodníků. Startovali by v případě potřeby nahradit jiného, jakýmkoliv způsobem indisponovaného týmového kolegu nebo kolegyni,“ podotýká šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář na adresu dvou překvapivých jmen v nominaci. Všichni členové týmu pro MS 2016 se současně zúčastní ve druhé polovině března i finálových klání Světového poháru v ruském Chanty-Mansijsku.

 

Větší starosti než samotná nominace přinesl v předchozích dnech šéftrenérovi zdravotní stav Ondřeje Moravce. „Ondra netrénoval celých 13 dnů. Nejprve jej v zámoří postihla viróza a přímo v Pokljuce pak i střevní potíže. Byl hodně zesláblý. Teď už trénuje, ale potřebuje čas. Na 90 procent tak vylučuju jeho start ve čtvrtečních smíšených štafetách,“ řekl k úvodní disciplíně MS, ve které budou Češi obhajovat zlato, Ondřej Rybář. Osvědčený finišman byl u všech velkých medailových úspěchů českého týmu: bronzu na MS v Novém Městě na Moravě 2013, stříbru na ZOH v Soči 2014 i titulu mistrů světa 2015 v Kontiolahti.

TH