Co přinese legendární Holmenkollen? Trenér neztrácí víru

03. března, 2016

Mistrovství světa 2016 se odehrává v Oslo, nebo v Oslu  – pravidla českého pravopisu připouštějí obě možnosti – ale závody se ve skutečnosti odehrávají „na Holmenkollenu“. Holmenkollen je severozápadní předměstí norského hlavního města. S nadmořskou výškou mezi 350 – 400 metry je nejvýše položenou částí metropole. Z centra Oslo je dosažitelný metrem nebo tramvají. Je znám jako středisko zimních sportů, dodejme, že legendární středisko zimních sportů! A co víc, další legenda zde letos plánuje ukončit kariéru! Nejúspěšnější závodník biatlonista historie Ole Einar Bjoerndalen oznámil, že MS 2016 bude jeho posledním. Skutečně?

 

ondra_rybar_2Dominantou Holmenkollenu je skokanský můstek. Jeho současná podoba je z roku 2010, kdy byl vybudován pro MS klasiků 2011, kritický bod (HS) dosahuje 134 metrů. V bezprostřední blízkosti můstku je lyžařský a biatlonový areál s tribunami, střelnicí a úžasným výhledem na moře, konkrétně Oslofjord, a také centrum města.

 

Během posledních čtyř vrcholů sezóny, nevyšli čeští biatlonisté ani jednou medailově na prázdno. V Ruhpoldingu 2012 vybojoval bronz Jaroslav Soukup, o rok později v Novém městě na Moravě přidala třetí místo smíšená štafeta. Olympijské hry v Soči 2014 pak byly obrovským triumfem s pěti cennými kovy. Loňský šampionát v Kontiolahti pak přinesl českým barvám čtyři cenné medaile včetně titulu mistrů světa v závodě smíšených štafet!

 

A jak tomu bude letos? Gabriela Soukalová vede průběžnou klasifikaci Světového poháru, ženy vyhrály štafetový závod v Presque Isle, ale český tým také nebývale trápily zdravotní potíže. Ondřej Moravec netrénoval před MS dva týdny, na závěrečné přípravě pak střevní potíže potkaly až na tři výjimky každého člena týmu. „Chtěli jsme se uklidit před chřipkovou epidemií, která řádila v Česku, bohužel Slovinsko nám nadělilo toto překvapení,“ povzdychl si šéftrenér Ondřej Rybář. „Uvidíme, jak se to promítne do našeho vystoupení na letošním mistrovství světa, ale takto rozbitou přípravu nepamatuju.“

 

Optimismus a víru každopádně Ondřej Rybář neztrácí. „V osmnácti kolech Světového poháru v řadě se někdo z týmu dokázal postavit na stupně vítězů. Věřím, že tuto šňůru úspěchů nepřetrhneme ani během světového šampionátu.“

 

TH