Obhájci titulu v mixu vybojovali šesté místo

03. března, 2016

Důstojnou šestou příčku obsadili čeští obhájci titulu v dnešních smíšených štafetách, které byli první závodem mistrovství světa v norském Oslu. Vyhráli Francouzi před německou štafetou a domácími Nory. Kvartet Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Michal Krčmář pouze pětkrát dobíjel a to jen na prvním úseku.

 

Veronika Vítková na trati prvního úseku. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronika Vítková na trati prvního úseku. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronika Vítková si v prvním kole počínala takticky výborně. Usadila se na třetím místě, kde měla dobrý přehled o dění v závodě a přitom nemusela udávat tempo. Jenže českým optimismus vydržel jen do první položky. Veronika minula hned úvodní terč. Pak sice trefila všechny ostatní, ale ten první se poddal až po třetím dobíjení. Čelo startovního pole se najednou vzdálilo o více než půlminutu. „Při druhém dobíjení jsem si už myslela, že jsem terč sklopila a zavřela jsem s klopku na dioptru. Ale terč se jenom pohnul, nespadl,“ povzdychla si rodačka z Jilemnice. Další dvě dobíjení pak přidala vstoje a na předávku přijela dvanáctá a přivezla ztrátu 1:09 minuty.

 

„První úseku pro nás znamenal trochu zklamání. Veronika ztratila kontakt s čelem závodu. Na druhou stranu je pozitivní, že na rozdíl od předchozí smíšené štafety byla schopná i v krizové situaci terč dostřelit,“ řekl šéftrenér týmu Ondřej Rybář.

Veronika Vítková předává Gabriele Soukalové daleko za čelem závodu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronika Vítková předává Gabriele Soukalové daleko za čelem závodu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Gabriela Soukalová předvedla na druhém úseku výborný výkon, v souhrnu druhý nejlepší, a posunula český výběr na pátou pozici s odstupem 36 sekund na vedoucí Norsko. „Dnes to byl strašně těžký závod. Celou trať jsem musela bojovat a přitom jsem se cítila unavená. Naštěstí mě podržela střelba, z té mám velkou radost.“

 

Osamocený Michal Šlesingr na třetím úseku. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Osamocený Michal Šlesingr na třetím úseku. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Na třetím úseku bojoval Michal Šlesingr sám s tratí, sám na střelnici, sám se svými myšlenkami. Soupeři byli daleko před ním i za ním. „Běžet osamocený, to je vždycky nepříjemné a zvláště po tak dlouhé závodní pauze. Podle informací na mezičasech, jsem snad moc neztrácel. Bylo to slušné, ale žádná hitparáda. Lépe hodnotím střelbu. To byla dobrá, obě nuly mě potěšily,“ řekl nejzkušenější člen české štafety.

 

Finišman Michal Krčmář se přiznal, že běžeckou částí závodu se protrápil. „Byl jsem totálně zabržděnej. Hlava chtěla jet, ale tělo se tomu bránilo. Nemohl jsem prostě ze sebe vydat víc. Ve finále se ale zlobit nemohu, protože na mé straně bylo i štěstí. Vleže jsem dal dva kalibry a oba mně spadly.“ O poznání rychleji než nejmladší člen českého kvarteta střílel zkušený Rakušan Dominik Landertinger. Češi tak nakonec doběhli šestí, před ruským výběrem.

Finišman českého kvarteta Michal Krčmář bojuje na trati. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Finišman českého kvarteta Michal Krčmář bojuje na trati. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

„Šesté místo je dobrým výsledkem. Rusové nebo Italové skončili za námi. Uvidíme, co nám přinesou ostatní závody. Snad jsou zdravotní potíže z Pokljuky už za námi,“ věřil po závodě šéftrenér Ondřej Rybář. Bohužel nebyly. Se zvýšenou teplotou aktuálně bojuje Eva Puskarčíková…

 

MS 2016 / Závod smíšených štafet na 2 x 6 km + 2 x 7,5 km – výsledkový servis:
Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pořadí SP v disciplíně
Pohár národů – ženy
Pohár národů – muži

 

TH