Pád připravil Michala Šlesingra o Top 5

06. března, 2016

Dvanácté místo obsadil Michal Šlesingr ve stíhacím závodě mistrovství světa v Oslu. Na 12,5 km dlouhé trati si oproti sprintu polepšil o tři místa. Avšak měl navíc, z boje o pátou příčku jej totiž vyřadil nešťastný pád následující po kolizi s Ukrajincem Sergejem Seměnovem. Michal Krčmář doběhl na 22. místě, Jaroslav Soukup skončil jako první nebodující na 41. příčce. S přehledem vyhrál Martin Fourcade, který ve třetím startu na MS 2016 vybojoval třetí zlato.

 

Michal Šlesingr vybíhal po závěrečné položce na trať jako sedmý a dostal se do skupinky bojující o pátou pozici. Ale při sjezdu na dlouhou rovinku za tribunami mě skřípnul Ukrajinec Seměnov, i když mě musel slyšet, že jsem na něj houknul a vidět, když jsem byl vedle něho. Neustál jsem to, rozmázl se, ztratil hůl i rychlost a stálo mě to strašně míst,” popsal rozladěně incident.

Michal Šlesingr na závěrečné položce stíhacího závodu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Šlesingr na závěrečné položce stíhacího závodu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Zbytečný pád ho hodně mrzel a bolel. „Jely mi dobře lyže, cítil jsem, že bych mohl bojovat o páté místo. Jestliže pátý nakonec skončil Jakov Fak, tak tam jsem mohl být taky,“ dodal trpce Šlesingr. Veškeré následky pádu znamenaly ztrátu přibližně 25 vteřin, tedy jako jedno celé trestné kolo. Zkušený český reprezentant má i přesto má stále vysokou naději probojovat se do závodu s hromadným startem v neděli 13. března.

 

Michal Krčmář v jednom z rychlých sjezdů na holmenkollských tratí. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Krčmář v jednom z rychlých sjezdů na holmenkollských tratí. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Krčmář se posunul kupředu o dvě místa, dnes skončil na 22. pozici. „Mám za sebou dva výsledky, se kterými mohu být spokojený. Na druhou stranu ve mně hlodá skutečnost, že mám navíc, ale nejsem schopný to prodat,“ povzdychl si. Na trati se totiž stále hodně trápí. „Budu muset rozebrat s Ondrou Rybářem, zdali mi více prospěje další trénink, nebo spíše odpočinek.“ Věří, že tři dny bez závodů mu pomohou: „Chci se stát mnohem více konkurence schopným, než jsem doposud.“

 

Jaroslav Soukup vyrazil na trať jako poslední šedesátý, přesto atakoval bodované pozice. Po třech položkách byl už 39., ale nakonec skončil necelé tři vteřiny za 40. Simonem Fourcadem a zůstal tak bez bodů. „V sobotu jsem byl hodně zklamaný ze střelby. Dnes jsem si trochu spravil náladu a těší mě zejména, že jsem si dokázal pohlídat ležku. S během ale ještě zdaleka spokojený nejsem, a proto nemám ani body.”

Jaroslav Soukup stíhací závod dokončil na první nebodované pozici jako 41. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Jaroslav Soukup stíhací závod dokončil na první nebodované pozici jako 41. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Ondřej Moravec, který ještě stále pociťuje následky dvoutýdenního závodního i tréninkového výpadku, na start nenastoupil. „Bylo to moje rozhodnutí,“ říká šéftrenér Ondřej Rybář. „Nepřišlo mi smysluplné, aby se Ondra pokoušel se ztrátou dvě a půlminuty hned na startu o zázrak. Zvláště pak ve stavu, kdy není ve stoprocentní kondici.“

 

Stíhací závod mužů na 12,5 km – výsledkový servis:

TH