Veronika Vítková čtvrtá a Gabriela Soukalová pátá na 15 km!

10. března, 2016

Další parádní vystoupení mají za sebou české biatlonistky na mistrovství světa v Oslu, byť na vytouženou medaili ve vytrvalostním závodě na 15 km nedosáhly. Veronika Vítková skončila hned pod stupni vítězů na čtvrtém místě, vedoucí žena průběžné klasifikace Světového poháru Gabriela Soukalová skončila hned za ní na páté pozici! Lucie Charvátová obsadil 45. příčku a přišla tak o účast v závodě s hromadným startem. Jessica Jislová nestartovala, protože jejím úkolem bude rozeběhnout v pátek českou štafetu. Vyhrála Marie Dorinová-Habertová, jež tak má z Holmenkollenu na kontě už dvě zlaté medaile, stříbro a bronz!

 

Veronika Vítková zvládla první položku bezchybně a patřilo jí třinácté místo. Při úvodní stojce poprvé a naposledy chybovala. Rázem klesla na 22. pozici. V dalším, průběhu závodu už střílela bezchybně a přes 12. příčku po třetí položce se vypracovala až na konečné 4. místo, jen devět sekund za třetí Němkou Dahlmeierovou. „V posledním kole jsem měla informaci, že o medaili mohu bojovat. Snažila jsem se ze všech sil, ale už těch už moc nebylo. Ke konci už jsem měla černo před očima,“ řekl a bezprostředně po dojetí cílem.

Veronika Vítková v jednom z průjezdů stadionem. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronika Vítková v jednom z průjezdů stadionem. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

I přes určitou krutost čtvrtého místa, byla členka SKP Kornspitz se svým výsledkem spokojená. „Terč jsem minula pouze jednou, a to je zcela určitě jeden z mých nejlepších výkonů ve čtyřpoložkovém závodě.“ Čtvrtá příčka je současně nejlepším výsledkem Veroniky Vítkové na mistrovství světa v individuálních závodech. Dosud byla nejlépe pátá ve stejné disciplíně v Korejské republice 2009, kde startovala ještě jako juniorka.

 

Gabriela Soukalová při nástřelu před vytrvalostním závodem. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová při nástřelu před vytrvalostním závodem. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová si přidělala starosti hned na první položce. Jeden terč se jí černě vysmíval. „To mě opravdu neskutečně mrzí, protože od toho se samozřejmě odvíjí celý závod. Další střelby jsem se pak snažila už křečovitě držet,“ vypravovala vedoucí žena průběžné klasifikace Světového poháru. Po úvodní střelbě byla dokonce až 44. v pořadí, po dvou následujících bezchybných položkách stoupala vzhůru přes 14. až na sedmé místo. V závěrečné položce mi nula bohužel druhý terč. „Potom mi bylo jasné, že na nejlepší to jednoduše stačit nebude. To jak jsem si vybírala štěstí během celé sezony, tak tady se zatím asi začalo ode mě trochu odvracet,“ povzdychla si rodačka z Jablonce nad Nisou.

 

Trenér Zdeněk Vítek pak k tématu štěstí dodal: „Štěstí jsme měli dost nejen v posledních sezónách, tady na světovém šampionátu, ale přímo i v dnešním závodě. Ovšem kdyby nám ho shůry ještě trochu přisypali, určitě bychom se nezlobili! Protože dost už mám i bramborových medailí.“

 

Vytrvalostní závod žen na 15 km – výsledkový servis: