Elita biatlonistů míří opět do Letohradu!

05. září, 2016

Kompletní domácí špička se postaví na start Mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích, které se v sobotu a v neděli 10. a 11. září uskuteční, jak již je tradicí, v Letohradu. Na co se můžete těšit? V areálu Šedivského lomu svoji formu ukážou letohradští odchovanci Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Michal Krčmář nebo stříbrný z nedávného letního MS v Estonsku Lukáš Kristejn, pod novým příjmením Koukalová bude startovat vítězka Světového poháru 2015/16 Gabriela Soukalová a v roli reprezentačního kouče mužů se představí někdejší trenér letohradského dorostu Michael Málek.

A, samozřejmě, k vidění toho bude mnohem více! Mezi účastníky se představí historicky první český olympijský medailista v biatlonu Jaroslav Soukup, talentovaní mladíci Adam Václavík, Tomáš Vojík či Jan Burian nebo výkvět našich žen na čele s Veronikou Vítkovou, Evou Puskarčíkovou, Lucií Charvátovu. Otazník visí na startem zraněné Jitky Landové. Bude zajímavé také sledovat, jak závodníkům světové špičky budou konkurovat junioři Milan Žemlička, Jakubové Procházka a Štvrtecký nebo juniorky na čele s Markétou Davidovou. O tituly budou bojovat také dorostenci!

Před samotným šampionátem mají reprezentanti náročný program. Minulý týden absolvovali v Jablonci nad Nisou testy, které byly zaměřeny na střelbu, sílu, jejich součástí byl i obtížný výběh do kopce nebo závěrečný závod na kolečkových lyžích se čtyřmi střeleckými položkami. Tento týden je ještě čeká šest tréninků ve sněhovém tunelu v Oberhofu.

Veronika Vítková bojuje na letohradské trati.

Veronika Vítková bojuje na letohradské trati.

A jak závody v rámci testů dopadly?
V kategorii žen zvítězila Lucie Charvátová v čase 37:04 (2 trestná kola), druhé místo obsadila Veronika Vítková 39:19 (5) a třetí skončila Lea Johanidesová 39:45 (2). Vedle zraněné Jitky Landové nestartovala ani nachlazená Eva Puskarčíková, nebo Gabriela Koukalová, které se po krátké nemoci připravovala v Rakousku. Mezi muži byl nejlepší Michal Krčmář časem 35:58 (1), na druhé pozici doběhl Ondřej Moravec 36:04 (3) a jako třetí se umístil Michal Šlesingr 36:11 (3). Nedařilo se vicemistru světa Lukáši Kristejnovi, jemuž po sedmi chybách na střelnici patřilo 10. místo v čase 38:56.

"Ondřej Moravec pálí..." tak to uslyšíte i ve spotu na Rádiu Černá hora!

“Ondřej Moravec pálí…” tak to uslyšíte i ve spotu na Rádiu Černá hora!

Oproti předchozím letům doznal program Mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích drobných změn. Po oba závodní dny se bude startovat už v 9:30 hodin. Pořadatelé však zachovají sled kategorií z loňského roku, který se osvědčil. „Mistrovské závody nám budou gradovat. Začneme dorosteneckými kategoriemi a dospělí, včetně našich reprezentantů, budou startovat po poledni na závěr jednotlivých bloků,“ připomíná ředitel závodů Vlastimil Jakeš.

V harmonogramu nalezneme i oblíbenou show v podobě večerního super sprintu nebo zábavné odpoledne 3D Fitness pro děti, rodiče a další příchozí. Díky mobilním tribunám se areál Šedivského lomu opět rozroste na několikatisícovou kapacitu!

 

Program MČR na KL 10. – 11. 9. 2016

Pátek 9. 9. 2016
15.00—18.00 oficiální trénink

Sobota 10. 9. 2016
09.30 Start sprintu
16.30 Zábavné odpoledne s 3D Fitness
18.00 Autogramiáda české reprezentace
19.00 Vyhlášení výsledků sprintu
20.15 Start nočního supersprintu

Neděle 11. 9. 2016
09.30 Start stíhacího závodu

 

Propozice MČR v biatlonu na kolečkových lyžích 2016

Plakát_A3_Letohrad_2016