Ve Finsku probíhá příprava na prvním sněhu, bez Gabriely Koukalové

01. listopadu, 2016

Pouhé dva stupně pod polární kruhem (66°33´) leží finský region Sotkamo a jeho součást Vuokatti. Ve známém středisku zimních sportů v současnosti trénuje i česká reprezentace. Pod vedení trenérů Michaela Málka, Zdeňka Vítka a jejich asistentů se mezi jezery Nuasjearvi a Iso Sapsojearvi připravuje na „prvním sněhu“ šest mužů a čtyři ženy. Celou partu ještě doplňuje masérka Petra Sedláčková.
„K dispozici máme 3,5 kilometru dlouhý okruh, nebo trénujeme v místním lyžařském tunelu,“ hlásí z dalekého severu Michael Málek. Tunel využili reprezentanti zejména o víkendu, protože na tratích se odehrával Finský pohár v běžeckém lyžování. Po mírném oteplení koncem minulého týdne se ve Vuokatti opět ochladilo a teploty se po celý den pohybují pod bodem mrazu.

Vuokatti - tak tady si všichni pěkně lyžujeme. Stačí nám k tomu loňský sníh a 3,5 km dlouhý okruh

Vuokatti – tak tady si všichni pěkně lyžujeme. Stačí nám k tomu loňský sníh a 3,5 km dlouhý okruh

Tradičním průvodcem skandinávských soustředění na prvním sněhu jsou dlouhé mrazivé noci a krátké smutné dny… „Myslím, že všichni sportovci už vědí, co je na severu Evropy čeká. Vždyť všichni jezdí do Finska nebo Švédska už od dorosteneckých let. A na ponuré podmínky tohoto ročního období jsou připraveni,“ říká Michael Málek a Zdeněk Vítek jej doplňuje: „A navíc mají jistotu, že se po deseti, jedenácti dnech vrátí alespoň na chvíli k nám domů.“

Vuokatti - Veronika Vítková při "posilovací jízdě"

Vuokatti – Veronika Vítková při “posilovací jízdě”

Příprava na dobře osvětlených tratích a střelnici zatím probíhá podle plánu. „Na pořadu jsou tréninky se zaměřením na objem naběhaných kilometrů, sílu, a také na střelba na sněhu, která má svoje specifika. A za umělého osvětlení zvlášť,“ podotýká kouč žen Zdeněk Vítek. Přestože občas některá z ran mine černý terč, podstatné je, že Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková i Veronika Vítková jsou podle slov svého trenéra zdravé.

 

Vuokatti - Michal Šlesingr, to je "atlet"! Podívejte se na ta závaží kolem kotníků...

Vuokatti – Michal Šlesingr, to je “atlet”! Podívejte se na ta závaží kolem kotníků…

To o svém týmu mužů nemůže stoprocentně říci Michael Málek. „Adam Václavík měl při tréninku těžký pád. Vykloubil si prsteníček na levé ruce a běhá tak pouze s jednou holí. Naštěstí manipulaci se zbraní zvládne,“ upřesňuje trenér Málek. Ostatní členové týmu Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup a Michal Šlesingr zvládají bez problémů drsné severské podmínky i všechny tréninkové dávky, včetně jízdy se závažím, které jim obepínají kotníky i zápěstí.

Schází vám mezi uvedenými jméno Gabriely Soukalové – Koukalové? Vítězka celkové klasifikace Světového poháru 2015/2016 nejenže dnes slaví narozeniny – B L A H O P Ř E J E M E!!! – tak navíc dala přednost přípravě na ledovci Dachstein v Rakousku. K reprezentačnímu týmu se připojí během druhého tréninkového kempu ve Finsku v polovině listopadu.

 

Vuokatti Sport Hotel - dočasný domov českých biatlonistů

Vuokatti Sport Hotel – dočasný domov českých biatlonistů

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Tomáš Hermann

Foto: Aleš Ligaun