Co našli čeští biatlonisté ve Vuokatti? Ideální podmínky!

16. listopadu, 2016

Dostatek sněhu, přijatelný mráz, až 7,5 km dlouhý okruh… Vlastně ideální podmínky mají čeští reprezentanti během závěrečné přípravy, která před blížící se sezónou probíhá ve finském Vuokatti. Pod dohledem šéftrenéra týmu Ondřeje Rybáře a pod vedení koučů Michaela Málka a Zdeňka Vítka, se nedaleko Polárního kruhu připravuje šest mužů a pět žen.

„Nechci to zakřiknout, ale všichni jsou zdraví, počasí nám přeje, stejně jako skutečnost, že areál není přeplněný. O střelnici ani o trať se nemusíme s nikým přetahovat,“ hlásí z Vuokatti Ondřej Rybář. Sportovci se zaměřují na rozvoj rychlosti, střelbu po zátěži v závodním tempu, na programu jsou i kontrolní testy.

Vuokatti - Veronika Vítková piluje střelbu pod dohledem Ondřeje Rybáře

Vuokatti – Veronika Vítková piluje střelbu pod dohledem Ondřeje Rybáře

Uplyne ještě deset dnů a tím jedenáctým bude neděle 27. listopadu. Právě v ten den se ve švédském Oestersundu naplno roztočí i kola Světového poháru sezóny 2016/2017.

A tak vedle reprezentantů se na nadcházející měsíce pilně připravuje i nový šéf servisu Tomáš Žídek se svým týmem. Servismani testují nové lyže, zkoušejí struktury, vybírají sportovcům ty nejlepší páry a sehrávají se. „První kolo Světového poháru se vlastně uskuteční u nás doma. Hodně to pro mě znamená,“ řekl v záznamu pro Českou televizi Tomáš Žídek, jehož manželkou je švédská olympijská vítězka z Turína Anna Carin Olofssonová.

Vuokatti - Nový šéf servisu Tomáš Žídek si pečlivě zaznamenává veškeré údaje

Vuokatti – Nový šéf servisu Tomáš Žídek si pečlivě zaznamenává veškeré údaje

Jestliže muži jsou na severu Evropy v kompletní sestavě – Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr a Adam Václavík, tak žen je ve Finsku pouze pět – Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková. Ze stabilního kádru schází Jitka Landová, která bojuje s únavovým syndromem, stejně jako Nor Tarjei Boe. „Jitka je pod dohledem lékařů a může trénovat jen omezeně. Jisté v tuto chvíli je, že první trimestr ve Světovém poháru nebo v IBU Cupu neabsolvuje,“ upřesňuje Ondřej Rybář.

Po čtyřech dnech doma, mezi svými nejbližšími, se čeští reprezentanti 22. listopadu opět vrátí na sever Evropy, a to už přímo do švédského Oestersundu. Ještě předtím 21. 11. čeká vybrané sportovce a trenéry tisková konference v Praze.

Vuokatti - tak vypadá severská zima

Vuokatti – tak vypadá severská zima

Tomáš Hermann

Foto: Aleš Ligaun