Michal Krčmář chtěl ve Finsku odpočívat. Tréninkový plán je ovšem proti

18. listopadu, 2016

„Žádné cestování, ale klid a odpočinek. To je to, co před sezónou potřebuji,“ přál si před začátkem sezóny objev uplynulé zimy Michal Krčmář. Na rozdíl od většiny českých reprezentantů se pětadvacetiletý rodák z Vrchlabí nevrátil před startem Světového poháru 2016/2017 z finského Vuokatti domů, ale soustředění si prodlužuje. „Loni jsem domů letěl, ale v Česku jsem chytil virózu a celý první trimestr jsem se necítil dobře,“ podotkl ke svému záměru. Ovšem Michal míní a trenéři mění. Už ví, že odpočinek s velkým „O“ se konat nebude. „Dostal jsem docela hustě popsaný list s tréninkovým plánem,“ hlásí z Vuokatti po páteční tréninkové řeholi.

Následující dny chce vedle fyzické přípravy využít i k přípravě mentální. „Potřebuji si v klidu promítnout vše, co jsem udělal během léta, co mám za sebou na podzim, a také na co budu po loňsku navazovat,“ vysvětluje pátý muž vytrvalostního závodu mistrovství světa v Oslu. „Když si to takto uvědomím, hlava se pak do závodní pohody dostane skoro sama,“ poodhaluje svůj přístup.

Vuokatti - příprava byla tvrdá, ale s tím Michal Krčmář počítal!

Vuokatti – příprava hodně bolí, ale s tím Michal Krčmář počítal!

Před odletem do Finska měl už třetí rýmu v řadě, jedna jej dokonce připravila o soustředění v lyžařském tunelu v německém Oberhofu, a náladu tak blízko skandinávskému počasí, tedy mrazu na dotek. „Nebylo to vůbec ideální,“ říká. Rýma se však naštěstí do vážnějšího onemocnění nerozvinula. „Myslím, že jsem se z toho vysportoval. V tréninku jsem neměl žádná omezení,“ dodává se znatelnou úlevou v hlasu.

Proto také mohla celá závěrečná příprava proběhnout podle představ. „Bylo to tvrdší a rychlejší než jindy, s tím jsem ale počítali,“ podotýká. „Důležité bylo, že jsme vůbec nemuseli improvizovat, zvládli jsme proto vše, co bylo třeba, co bylo v plánu. A to mluvím nejen za sebe, ale za všechny kluky v týmu.“

AHOJ Z VUOKATTI! ZDRAVÍ VÁS BIMBO!

AHOJ z Vuokatti! Zdraví vás BIMBO!

Není typem závodníka, který by si před sebe kladl konkrétní cíle. Nedělá to ani nyní. „Pro mě bude důležité, abych se opět zlepšil, abych neustrnul. Pokud na konci sezóny uvidím, že jsem udělal další krok kupředu, budu spokojený,“ říká 23. muž celkového pořadí Světového poháru 2015/2016. „Základem k tomu je zůstat zdravý, proto jsem si také pobyt ve Skandinávii prodloužil,“ vrací se na začátek povídání.

K reprezentaci se připojí až 22. listopadu na letišti ve Stockholmu. Do Oestersundu již odletí celý tým společně. Start Světového poháru 2016/2017 se pak stane otázkou dnů a hodin. „Teď ještě nevím, zdali jsem dlouhým pobytem na severu Evropy zvolil správně, to se ukáže, až nám to ve Švédsku konečně změří,“ dodává se zřetelnou vírou v hlase.

 

Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík – Český biatlon, Aleš Ligaun, Michal Krčmář