Gabriela Koukalová se opět zamilovává... Do biatlonu!

21. listopadu, 2016

Nemá oči zalité slzami a hlas se jít netřese jako koncem léta. Už opět hovoří jistě a ví, kam směřuje. Obhájkyně prvenství celkové klasifikace Světového poháru Gabriela Koukalová je před začátkem zimní sezóny v dobrém rozpoložení. „Den za dnem se cítím lépe a lépe jak na tréninku, tak i po psychické stránce. A to ve mně vzbuzuje naději, že brzy už snad bude vše tak, jak má být,“ hlásí pozitivně naladěná z finského Vuokatti, kde koncem minulého týdne vyhrála oba kontrolní testy českého týmu, sprint i závod s hromadným startem. „Ale moji skutečnou formu odhalí až opravdové závody,“ upozorňuje.

Gabriela Koukalová během letní přípravy ...

Letohrad – Gabriela Koukalová během letní přípravy …

Na severu Evropy pokračuje ve společnosti Michala Krčmáře, masérky Petry Sedláčkové a trenérů Jiřího Holubce s Alešem Ligaunem v přípravě. „Mám to tak každý rok, že se před prvními závody nevracím domů. Jsem ráda, že jsem ve Finsku mohla zůstat i letos. Tady mám klid, mohu se koncentrovat na práci a neztratím celý den cestováním. Jednoduše spořím energii. Během sezóny se nacestujeme hodně,“ vysvětluje.

Její příprava se během léta a podzimu, ať už skladbou tréninku nebo místem pobytu, občas lišila od přípravy týmu. Nebyla například na úvodním soustředění ve Vuokatti, protože dala přednost dlouhodobému pobytu v Ramsau a na ledovci Dachstein v Rakousku. „S Dachsteinem mám dobré zkušenosti, proto jsem po dohodě s trenéry Ondrou Rybářem a Zdeňkem Vítkem zvolila tuto variantu. Navíc jsem se tak dostala i do jiného kolektivu lidí, a to je také příjemný impuls,“ vzpomíná, jak trénovala ve společnosti dálkových běžců Petra Nováka a Stanislava Řezáče nebo po boku českých běžkyň na lyžích.

Vuokatti - Gabriela Koukalová vyhrála ve Finsku dva kontrolní závody české reprezentace

Vuokatti – Gabriela Koukalová vyhrála ve Finsku dva kontrolní závody české reprezentace

Úbytek povinností a dlouhé pobyty v zahraničí jí opět vrátily úsměv a pozitivní energii. Tedy to, čeho se jí během jara a léta nedostávalo. „Mojí největší motivací je, abych se biatlonem opět bavila, abych milovala to, co dělám,“ říká a z jejího hlasu je cítit, že ten čas přichází. „Už se moc těším, až se rozeběhne sezóna. Opět se bude něco dít. A budu mít konečně i feedback na tu dlouhou tréninkovou dřinu.“ Navíc se dokáže podívat i do vzdálenější budoucnosti. „Vše co dělám, dělám kvůli olympijským hrách 2018. Vnímám je, jako vrchol svojí sportovní kariéry,“ ukazuje na svoji metu.

Selfie z Vuokatti - Gabriela Koukalová ve společnosti masérky Petry Sedláčkové a Michala Krčmáře

Selfie z Vuokatti – Gabriela Koukalová ve společnosti masérky Petry Sedláčkové a Michala Krčmáře

Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík, Český biatlon, Aleš Ligaun, Gabriela Koukalová