V norském Beitostolenu odstartuje v pátek sezóna I. kolem IBU Cupu

24. listopadu, 2016

Skvělé sněhové podmínky provázely závěrečnou přípravu české reprezentační zálohy ve švédském Idre. „Béčko“ vstoupí do sezóny už v pátek 25. 11., kdy bude v norském Beitostolenu odstartováno I. kolo IBU Cupu. Spokojenost s podmínkami dokládají i slova trenérů. „Teploty se pohybovaly od nuly do -10°C,“ říká Marian Málek a Marek Lejsek jej doplňuje: „K dispozici byly 4 kilometry závodních tratí a téměř 40 kilometrů tratí turistických!“ A co je nejdůležitější? Všichni reprezentanti zůstali zdraví!

Úvodní tréninky byly zaměřené na objem a sílu. „Myslím, že se nám podařilo dobře navázat na soustředění v lyžařském tunelu v Oberhofu, adaptace na sníh tak byla mnohem rychlejší,“ upřesňuje trenér mužů Marek Lejsek. Postupně pak muži i ženy přidávali na intenzitě. „Následovaly rychlé úseky jak na samotné trati, tak při příjezdu na střelnici. Tyto úseky jsme postupně prodlužovali,“ poznamenává trenér žen Marian Málek. Na závěr přípravy čekaly sportovce kontrolní závody, a to ve společnosti biatlonistů z Korejské republiky a Srbska.

Tomáš Krupčík ladí v Beitostolenu formu na první díl IBU Cupu 2016/2017

Tomáš Krupčík ladí v Beitostolenu formu na první díl IBU Cupu 2016/2017

Do Beitostolenu se přesunulo šest mužů a čtyři ženy. Marka Lejska potěšilo, že jeho tým zůstal v plné sestavě šesti závodníků, přestože na start závodu se jich může postavit jen pět. „Umožní nám to otestovat výkonnost kluků, kteří k nám přešli z juniorské kategorie, jako jsou Honza Burian a Ondra Hošek. Za tu možnost jsem moc rád.“ V Beitostolenu jsou v pátek a v sobotu na programu závody ve sprintu, nedělní program pak obstarají – stejně jako v Oestersundu při I. kole SP – závody smíšených štafet a smíšených dvojic. Harmonogram je shodný pro obě kategorie. Marek Lejsek přivezl do Norska šestici Tomáš Krupčík, Matěj Krupčík, Lukáš Kristejn, Tomáš Vojík, Jan Burian a Ondřej Hošek.

Potvrdí i reprezentanti v IBU Cupu, že přes léto zrychlili střelbu?

Potvrdí i reprezentanti v IBU Cupu, že přes léto zrychlili střelbu?

Marian Málek má k dispozici tři ženy a jednu juniorku. Na startu budou v pátek stát Kristýna Černá, Lea Johanidesová, Ludmila Horká a juniorka Markéta Davidová. Jitka Landová zápasí s autoimunitním onemocněním a Veronika Zvařičová, se k týmu připojí později. „Veronika na sklonku léta nesplnila výkonnostní testy a z reprezentace vypadla. Chceme jí však dát příležitost při dalších kolech IBU Cupu v Ridnaunu a v Obertilliachu. Věřím, že budeme mít dostatečně natrénováno,“ vysvětluje Marian Málek.

Také „B tým“ v průběhu celé přípravy pracoval na zrychlení střelby, především tedy manipulace před prvním výstřelem. „Myslím, že všechna děvčata udělala v tomto směru velký kus práce. Moc si také cením jejich přístupu k tréninku v průběhu celé přípravy. Holky ukázaly charakter. Jsem hodně zvědavý, jak se to projeví v porovnání s konkurencí,“ říká Marian Málek. Spokojený s přístupem i pokroky mužů je také Marek Lejsek. „Potěšilo mě, že kluci dokázali přenést nové návyky do kontrolních závodů, to je dobrý signál, že by to mohli zvládnout i při ostrém startu,“ doplňuje Marek Lejsek.

Servisní tým, uprostřed jeho šéf Milan Faltus

Servisní tým, uprostřed jeho šéf Milan Faltus

IBU Cup má v průběhu celé zimy na programu osm kol. Vrcholem sezóny pro sportovce bude evropský šampionát v polském středisku Duszniki-Zdroj na severní straně Orlických hor, který se odehraje na konci ledna. „Sezóna bude dlouhá, proto také jdeme do závodů z plné přípravy,“ shodují se oba trenéři a očekávají, že IBU Cup v Beitostolenu bude tvrdým testem. „Jak už to tak bývá, na startu prvního kola IBU Cupu je vždy i hodně závodníků ze Světového poháru. Bude to těžké, ale určitě si uděláme dobrou představu o výkonnosti našich sportovců.“

 

 

Biatlonový areál v norském Beitostolenu

Biatlonový areál v norském Beitostolenu

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha