Kristýna Černá a Lukáš Kristejn v elitní dvacítce úvodního sprintu IBU Cupu

25. listopadu, 2016

Silný nárazový vítr, obleva a nová kopcovitá trať čekaly na biatlonisty při sprintu úvodního kola IBU Cupu v norském Oestersundu. Velmi dobře se s podmínkami vypořádali i mnozí čeští reprezentanti. Kristýny Černá obsadila v závodě žen na 7,5 km 14. místo, juniorka Markéta Davidová skončila na 24. pozici a bodovaly také Lída Horká a Lea Johanidesová, které obsadily 36. resp. 38. místo. V kategorii mužů si na desetikilometrové trati nejlépe počínal Lukáš Kristejn, jenž obsadil 19. příčku. Vyhráli Němka Herrmannová a Nor Christiansen.

Týna Černá na trati prvního sprintu sezóny

Týna Černá na trati prvního sprintu sezóny

„V hloubi duše jsem si přál, aby holky bodovaly, ale že to dokáží všechny, mi udělalo velkou radost,“ řekl trenér žen Marian Málek. Ve větrné loterii potěšila střeleckým výkonem Kristýna Černá minula pouze jeden terč vstoje. „Zejména v ležce jí hodně foukalo, poslední ránu musela o deset vteřin odložit. Myslím, že se jí hodně ulevilo, když terč zasáhla.“ Rodačka z České Třebové má po dvou letech zdravotních komplikací za sebou konečně plnohodnotnou přípravu. „A na výsledku se to hned odrazilo. Přesto je před Týnou ještě hodně práce, ale věřím, že tento výsledek ji povzbudí.“

Biatlon je radost, to už ví i Marcela Davidová

Biatlon je radost, to už ví i Markéta Davidová

Neuvěřitelně rychle se v IBU Cupu rozkoukala juniorka Markéta Davidová. „Markétu známe z mnoha juniorských soutěží i společných soustředění, ale že mezi ženy vtrhne takovým způsobem jsem nečekal,“ přiznal Marian Málek. „Držela krok i se závodnicemi, které mají zkušenosti ze Světového poháru, a to je hodně cenné.“ Členka SKP Kornspitz obsadila loni třetí místo na dorosteneckém mistrovství světa v Rumunsku.

Závod mužů byl ovlivněn silným větrem ještě více, protože jeho intenzita se neustále měnila a pro závodníky bylo obtížné držet stabilitu. O to cennější je výsledek Lukáše Kristejna. „Trochu mě mrzí jeho poslední rána vleže, byl to velmi těsný kalibr,“ pokrčil rameny trenér mužů Marek Lejsek. „Jinak ovšem Lukáš podal výkon, jaký od něho čekáme a jsem proto rád, jak celý závod zvládl. Na trati i na střelnici.“

Lukáš Kristejn má důvod k radostnému úsměvu. Vicemistr světa ze sprintu na kolečkových lyžích je dobře připraven i na zimní sezónu

Lukáš Kristejn má důvod ke spokojenému úsměvu. Vicemistr světa ze sprintu na kolečkových lyžích je dobře připraven i na zimní sezónu

Nikdo další z českých reprezentantů nebodoval. Matěj Krupčík skončil 42., Tomáš Krupčík obsadil 62. pozici, Ondřej Hošek doběhl na 74. místě a Jan Burian dokončil závod na 98. příčce. Dva posledně jmenovaní zažívají v IBU Cupu premiéru. „Určitě víc jsem čekal od Tomáše Krupčíka, který se připravoval s A týmem. Dnes mu to však vůbec nesedlo. Věřím, že se jedná o výjimku,“ doplnil Marek Lejsek.

Na poslední chvíli nemohl do závodu nastoupit Tomáš Vojík. „Soustředění přežili všichni ve zdraví, ale Tomáš odnesl přesun ze Švédska do Norska. Škrábalo ho v krku. Nasadili jsme proto léčbu, naštěstí je zatím bez horečky.“ V podvečer pak padlo rozhodnutí: do sobotních závodů Tomáš Vojík nastoupí. Pauzu tak bude mít Jan Burian.

Ve 46 letech se na startu a s číslem na hrudi objevil 46 letý Lotyš Ilmars Bricis, jenž v roce 2012 ukončil kariéru, ale nyní chce pomoci svému týmu kvalifikovat se na olympijské hry 2018. Bricis obsadil 60. místo, a to znamená, že porazil například i Tomáše Krupčíka.

 

Vzhledem k silnému větru nebylo až tolik zřetelné zrychlení střelecké manipulace, na kterém čeští biatlonisté v přípravě pracovali. Proč? Protože bylo nutné reagovat seřizováním dioptru na sílu větru, rány odkládat, a podobně. Jedna výjimka se však našla. Lea Johanidesová zvládla střelbu vleže za 25 sekund, a stojku pak ještě o šest vteřin rychleji!

Beitostolen a vítr, to byly v pátek při úvodním sprintu IBU Cupu 2016/17 věrní druhové

Beitostolen a vítr, to byly v pátek při úvodním sprintu IBU Cupu 2016/17 věrní druhové

V sobotu pokračuje v Beitostolenu I. kolo IBU Cupu dalšími závody ve sprintu.

Výsledky obou závodů naleznete na stránkách IBU.

 

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha