O jaru, švédských párcích, Martině Sáblíkové, premiérách a tak dále

29. listopadu, 2016

Zimní počasí bylo na chvíli v dalekém švédském Oestersundu vystřídáno jarem. V dějišti I. kola Světového poháru sezóny 2016/2017 vystoupila teplota nad nulu, pršelo. Jediným plusem snad bylo, že přestalo foukat. „Jo, dnes to na tréninku byly férové podmínky, kéž by to platilo i o závodě,“ pokyvoval hlavou trenér žen Zdeněk Vítek. Také trať byla v optimálním stavu, déšť ji nepoznamenal. „Sníh drží výborně pospolu, stopa se nehrabe, jen se občas objeví ledová plotna. Jinak je trať velmi rychlá,“ hlásil servisman Martin Kalous.

Po nedělním prologu Světového poháru v podobě závodů smíšených štafet a smíšených dvojic čeká ženy ve středu a muže ve čtvrtek skutečný start do sezóny. Na programu jsou vytrvalostní závody. Nejstarší a nejnáročnější biatlonová disciplína, která je v závodním programu od úvodního mistrovství světa v Saalfeldenu roku 1958. Čtyři položky, 15 km pro ženy a 20 km pro muže. Vytrvalostní závod je navíc jediným kláním, při kterém se neběhají trestná kola, ale za každý netrefený terč jsou sportovci penalizování jednou trestnou minutou. „O co méně bolí netrefený terč na trati, o to více v cíli,“ shoduje se většina biatlonistů.

Český tým v Oestersundu. Srovnáme se nebo ne?

Český tým v Oestersundu. Srovnáme se nebo ne?

Čeští reprezentanti prožili den před závody ve standardním režimu. Michal Krčmář měl dilema, čím nebo kým chce být. Ke snídani si vychutnával kustovnici čínskou, chia semínka, vločky… Když v tom najednou přichází šéftrenér Ondřej Rybář se smaženými vajíčky, švédskými párky, obloženou houskou. „Chci být taky trenérem,“ zaprosí objev minulé sezóny. „Tak ochutnej,“ vybídne jej šéftrenér. „Fuj, ty jsou hnusný,“ letí párky pryč. „Asi trenérem nebudu,“ mávne rukou Michal Krčmář, což se prozatím jeví jako moudré rozhodnutí. Nutno podotknout, že švédské párky nedojedl ani Ondřej Rybář.

Gabriela Koukalová cvičí na podložce až na samém konci šedesát metrů dlouhé hotelové chodby. „Jsem tak ráda, že se ta podlaha nehýbe,“ začíná vyprávět. „Cože?!“ Před obědem, za ranního rozbřesku, totiž probudila málem celý Oestersund. „Byla jsem se proklusnout, jen tak na pohodu.“ Jenže déšť odkryl led, který byl pod sněhem. „Moje hlasité jééééé, ááááá, a další pištění se neslo po celém městě,“ směje se, jak se na chvíli proměnila v Martinu Sáblíkovou. Nepozornost možná byla dána tím, že hlavou se jí už honily myšlenky na středeční vytrvalostní závod. „Čím budou podmínky těžší, tím to bude pro mě lepší,“ představí svůj optimální plán obhájkyně prvenství celkové klasifikace Světového poháru. „Jo, tak to mám nejraději,“ dodává si kuráže.

Jessicu Jislovou čeká premiéra ve vytrvalostním závodu

Jessicu Jislovou čeká premiéra ve vytrvalostním závodu

Po odpoledním tréninku žen, následoval večerní trénink mužů a mezi tím už tradiční společné focení týmu. Svoji velkou foto premiéru měla Jessica Jislová a nebyla to zde v Oestersundu její premiéra jediná. Mezi ženami pro ni bude premiérou i vytrvalostní závod. Loni při IBU Cupu v Obertilliachu onemocněla, v Novém Městě na Moravě, během jiného kola IBU Cupu, byl vytrvalostní závod kvůli nedostatku sněhu nahrazen sprintem a při mistrovství světa v Oslu trenéři její síly rozumně šetřily na štafety. Nejmladší členka týmu se tak konečně dočká. „Je tady obtížná trať, závod bude hodně dlouhý a náročný. Nemohu říci, že bych se těšila, spíš se bojím,“ říká s rozpaky. Fotografování zvládla, tak snad dobře dopadne i ta patnáctka.

Naši servismani testují lyže ve všech situacích. V akci Petr Plecháč a Martin Kalous

Naši servismani testují lyže ve všech situacích. V akci Petr Plecháč a Martin Kalous

S nejlepšími fotografiemi z podvečerního focení se budete moci potkávat v průběhu celé sezóny (i po ní), Český biatlon s nimi bude aktivně pracovat. A tak doufáme, že všechny obrázky budou rozverné nikoliv rozmazané, neboť práce s „modely“ nebyla pro našeho fotografa Petra Slavíka vůbec jednoduchá. „Martine, kde máš lyže,“ ptá se servismana Kalouse. „U Bělorusů,“ směje se Ondřej Rybář a skutečně pro ně k testujícímu zeleno-červenému týmu rychle uhání. „Holky, pojďte blíž k sobě,“ zavelí opět Petr Slavík. „Vojto, ty ale nejsi holka, na Petru se tolik nelep,“ upozorňuje celkem logicky servismana Vojtu Prášila, že on tu masér není! V Oestersundu bylo v úterý opravdu jaro… Ale ve středu už začne zimní sezóna, a na „vostro“!

Petr "Lachtan" Slavík v akci

Petr “Lachtan” Slavík v akci

Tomáš Hermann