Alfa a omega úspěchu ve vytrvalostním závodě? Hlava, ostatně jako vždy!

30. listopadu, 2016

Se startovním číslem osm se Veronika Vítková vydá jako první z českých biatlonistek na trať úvodního individuálního závodu sezóny Světového poháru 2016/2017, kterým je vytrvalostní závod žen na 15 km. Ve švédském Oestersundu odstartuje z první skupiny s číslem 12 také Eva Puskarčíková a s dvacítkou obhájkyně prvenství v celkové klasifikaci Světového poháru Gabriela Koukalová. Italka Dorothea Wiererová, která vytrvalostní závod v Oestersundu vyhrála loni, má čtyřku. Půl minuty před ní vyrazí na trať Laura Dahlmeierová z Německa, jež je považována za velkou favoritku pro celkové pořadí SP.

Zdeněk Vítek, trenér reprezentace žen

Zdeněk Vítek, trenér reprezentace žen

Gabriela Koukalová má za sebou složitou přípravu během které bojovala jak s nemocemi, tak s psychickou únavou pramenící z mnoha povinností ke svým marketingovým partnerům. „Často trénovala individuálně, měla trochu jiný režim. Hodně věcí si dělá po svém, ví, co potřebuje a my trenéři jsme tu od toho, abychom jí maximálně pomohli,“ podotýká trenér žen Zdeněk Vítek. Na soustředění ve finském Vuokatti každopádně s úlevou tvrdila: „Den ode dne se cítím lépe a lépe.“ Šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář zná všechny výsledky kontrolních testů Gabriely Koukalové z letošního roku i z předchozích sezón, a proto může prohlásit: „Gábina je připravena závodit a závodit dobře.“

Gabriela Koukalová během posledního tréninku před startem Světového poháru

Gabriela Koukalová během posledního tréninku před startem Světového poháru

Na křišťálový glóbus a jeho obhajobu nikdo v týmu nemyslí. „To už je historie,“ říká Zdeněk Vítek. A Ondřej Rybář ho doplňuje: „Tady platí to samé, co vloni. Pokud taková situace nastane, budeme se jí zabývat při finálovém kolem Světového poháru.“ Co šéftrenér očekává od úvodu sezóny v podání vítězky celkové klasifikace Světového poháru? „Teď je to pro nás neznámá. A nejprve po druhém kole, budeme schopni odhadnout, zdali se bude sezóna v případě Gábiny vyvíjet spíše k boji o pořadí ve Světovém poháru, nebo se třeba budeme koncentrovat na světový šampionát v Hochfilzenu.“

Veronika Vítková, první Češka na startu Světového poháru sezóny 2016/2017

Veronika Vítková, první Češka na startu Světového poháru sezóny 2016/2017

Během úterního tréninku panovaly na střelnici dobré povětrnostní podmínky a závěrečný trénink absolvovaly všechny české reprezentantky. „Holky střílely výborně, přesvědčily se, že to umí.“ Přestože na středu má vítr o poznání zesílit, bude podle trenérů alfou a omegou úspěchu to základní jako vždy – tedy hlava. „Rozhodne to, jak se holky vyrovnají sami se sebou a s tlakem, který si na sebe vytvářejí,“ upřesňuje Zdeněk Vítek. Ve vytrvalostním závodě je tlak o to větší, že za netrefený terč dostávají závodníci penalizaci jedné celé minuty!

Ve startovním poli také budou dvě nejmladší české reprezentantky. Lucie Charvátová vyběhne na trať hned za skupinou největších favoritek s číslem 37, Jessica Jislová odstartuje do své premiéry ve vytrvalostním závodě žen jako 58. v pořadí. Patnáctikilometrový závod začíná v 18:00 hodin SEČ.

 

Tomáš Hermann