Vítr bude průvodcem vytrvalostního závodu mužů na 20 km

01. prosince, 2016

Vítr v Oestersundu neustává, naopak spíše sílí, než by oslaboval. „S tím nic nenaděláme, s tím se musíme smířit,“ krčí rameny Ondřej Moravec, který bude dnes jedním z pěti českých biatlonistů na startu 20 km dlouhého vytrvalostního závodu. Do své větrné premiéry povede tým nový kouč mužů Michael Málek. „Stres se mi zatím vyhýbá. V přípravě jsme udělali maximum a nyní už mi nezbývá než držet klukům pěsti, aby svoje dovednosti ukázali i v závodě,“ usmívá se rodák z Letohradu.

Jako první z českého kvinteta vyrazí na trať s číslem „5“ Michal Šlesingr. Ten už v Oestersundu dokončil vytrvalostní závod na druhém místě (2011) i na příčce třetí (2014). Jak třiatřicetiletý český reprezentant dopadne letos?

Ondřej Moravec, si tratě v Oestersundu vyzkoušel už během nedělních závodů smíšených štafet

Ondřej Moravec, si tratě v Oestersundu vyzkoušel už během nedělních závodů smíšených štafet

Ondřej Moravec půjde do závodu se startovním číslem „23“ a v klidu. „Premiéru v podobě mixu už mám za sebou, a tam je to určitě větší stres, než v individuálním závodě. Ve štafetách to nezkazím jen sobě, ale i ostatním.“ Přesto do čtvrtečního závodu nastoupí plně koncentrovaný. „První kolo Světového poháru to je takový odrazový můstek. Člověk se buď uklidní, zvedne si sebevědomí, nebo taky naopak,“ říká a ví, že výkon i výsledek budou důležité.

Michal Krčmář

Michal Krčmář ví, že ve vytrvalostním závodě v Oestersundu má co zlepšovat

Michal Krčmář vyběhne na trať jako 48. v pořadí. Minulou sezónu překvapil na mistrovství světa v Oslu pátou příčkou, když neminul ani jeden z dvaceti terčů, které mají biatlonisté ve vytrvalostním závodě trefit. „Oslo už je historie. A teď začíná nová sezóna.“ Sám se k ničemu neupíná, i když svoje výsledky z dvacetikilometrové trati v Oestersundu by rád zlepšil. Před loni zde skončil 80., loni 70. „Fouká, trať je rozbitá, čeká nás hodně těžký závod. Současně ale vím, že v mých silách je být tady o poznání lepší, než v předchozích letech. Mám za sebou skvělou přípravu a o tu se chci opřít.“

Jaroslav Soukup by určitě rád navázal na loňské 28. místo. Vytrvalostní závod mu svědčí, vždyť je držitelem bronzu z MS 2012. Nejstarší z české party bude mít dnes na hrudi číslo „61“.

Nový trenér mužů Michael Málek

Nový trenér mužů Michael Málek

Jako poslední se vydá do stopy Adam Václavík s číslem „92“, který do „A týmu“ nahlédl poprvé v průběhu minulé sezóny. Teď je s reprezentací od počátku sezóny. „Chci v této inspirující partě vydržel co nejdéle,“ říká odchovanec jilemnického biatlonu, i když ví, že má před sebou plánovanou výměnu. V Pokljuce bude při II. kole SP startovat Tomáš Krupčík. „Rád bych se vrátil do Nového Města na Moravě, proto vím, že vytrvalostní závod mi k tomu může pomoci.“ Závodníci v závěru startovního pole mají mezi sebou pouze 15 sekundové intervaly, a to se týká i Adama Václavíka.

Jako první vyběhne na trať v 18:00 hodin Lotyš Andrejs Rastorgujevs. Mezi 106 startujícími bude i jeho 46letý krajan Ilmars Bricis, který už v roce 2012 ukončil kariéru…. Nyní se kvůli ZOH 2018 vrací. Vítěz loňského závodu zde ve Švédsku legendární Ole Einar Bjoerndalen má startovní číslo 25. Obhájce prvenství Světového poháru Martin Fourcade bude mít na hrudi „kulatou“ desítku.

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík