Vysočina Arena viděla strhující finále s triumfem Gabriely Koukalové!

18. prosince, 2016

Velké, strhující finále připravili českým fanouškům naši reprezentanti v nedělních závodech s hromadným startem III. kola Světového poháru. Ondřej Moravec nejprve rozhicoval Vysočina Arénu čtvrtým místem a připravil tak atmosféru pro triumf Gabriely Koukalové! „Děkuji Vám za nekrásnější sportovní zážitek. To je můj dárek Vám fanouškům pod vánoční stromek,“ děkovala do mikrofonu nadšeným fanouškům přímo ze stupňů vítězů česká star.

Třicet biatlonistek na změněné trati nejprve jednou projelo kolem bouřících tribun, než se zastavilo na první střeleckém položce. Gabriela Koukalová trefila všechny terče, stejně jako Eva Puskarčíková, která se na chvíli dokonce ocitla na třetím místě. Veronika Vítková po dvou kolech běžela ve druhé polovině startovního pole. Druhá položka přinesla chyby.

 

Cílová rovinka

Cílová rovinka

Ovšem po třetí střelbě už byla Gabriela Koukalové včele! Vysočina Arena se otřásala v základech. Závěrečná položka, kdy se tělo už hroutí únavou a psychika je napjatá jako struna, musí rozhodnout. Gabriela Koukalová se poučila ze tří chyb v pátečním sprintu a koncentrovaná spouštěla jednu ránu za druhou, všechny našly cíl! Ondřej Rybář a Zdeněk Vítek se radostně objali.

Na trati však ještě Gabrielu Koukalovou čekal velký boj. Nejprve musela odrazit nápor Italky Dorothy Wiererová, a pak udržet náskok i před rychle se blížící Laurou Dahlmeierovou. Když finále, tak se vším všudy! Kupředu ji hnalo čtyřiatřicet tisíc šťastných fanoušků!

Stupně vítězů

Stupně vítězů

„Prožívám nejemocionálnější moment kariéry. Je to opravdu úžasné vyhrát doma. Na jedné straně obrovský tlak, na druhé velká výzva. Některé momenty před poslední položkou si ani nevybavuji. Vím jen, že jsem si říkala, že musím zariskovat a buď to vyjde nebo ne.“

Vyšlo to a fanoušci na stadionu i u televizních obrazovek dostali předčasný vánoční dárek. „Zažívali jsme tu neuvěřitelnou atmosféru. I zahraniční závodníci nám gratulovali. Chci taky poděkovat Jirkovi Hamzovi a jeho týmu, kteří svojí skvělou prací položili základ všech těch skvělých momentů pro nás závodníky, realizační tým i fanoušky.“

Zlato ve zlatou neděli!

Zlato ve zlatou neděli!

Závěrečný okruhu vítězku hodně bolel. „Když jedete na krev, tak to moc příjemný pocit není. Připadalo mi to, jako když se topím nebo chodím po žhavém uhlí. Dvě třetiny kola byly šíleně těžký.“ Posledních 300 metrů už si ovšem užívala. „Věděla jsem, že když nespadnu dole pod kopcem, tak to udržím, protože moje hmotnost dolů z kopce rozhodne.“ V cíli propukal euforie všech a všude. Bravo a díky!

 

Výsledky 

Závod s hromadným startem mužů

Závod s hromadným startem žen