Boj za očistu světového biatlonu: Válka na nejvyšší úrovni

23. prosince, 2016

Ruští pořadatelé se sami vzdali jak konání mistrovství světa juniorů v Ostrově, tak i Světového poháru v Ťumeni. To je výstup z mimořádného čtvrtečního jednání exekutivy Mezinárodní biatlonové unie (IBU) v německém Mnichově. To se uskutečnilo na základě zprávy vyšetřovatele Richarda McLarena pro Světovou antidopingovou agenturu (WADA). Zpráva hovoří o 31 případech dopingu v Rusku včetně olympijských her v Soči.

 
“Ze strany ruského svazu je to první důležitý krok k tomu, aby nám i celému světu ukázal, že současnou situaci nebere na lehkou váhu. Nyní se celá biatlonová obec na těchto akcích může soustředit čistě na sport,” sdělil po jednání prezident IBU Anders Besseberg.

Sama IBU však de facto žádné rozhodnutí neudělala. „Z IBU nezazněl jasný tón, jak bude bojovat proti dopingu, nezazněla ani jména sportovců, kterých se skandál týká,“ komentoval oznámení prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. „Vnímám to tedy jen jako dílčí úspěch. Náš boj proti dopingu a za očištění celého biatlonového hnutí tím zdaleka nekončí.“

Jiří Hamza také zareagoval na prohlášení ruského místopředsedy vlády pro sport, turistiku a výchovu mládeže Vitalije Muťka, někdejšího ministra sportu, který přes agenturu TASS vzkázal: “Bojkot znamená nátlak a politiku, odporuje zdravému rozumu i olympijské chartě. Za takovéto útoky si sportovci zaslouží trest.”
„To už je válka na nejvyšší úrovni. My určitě budeme další postup konzultovat s ostatními národními federacemi i se sportovci samotnými,“ doplnil Jiří Hamza.

Nepřipomíná vám tón ruské propagandy jedno staré přísloví, ve kterém sám zloděj křičí: “Chyťte zloděje…”?

 

Tomáš Hermann