Česká reprezentace se v Oberhofu představí bez Veroniky Vítkové

03. ledna, 2017

Bez Veroniky Vítkové se odehraje IV. kolo Světového poháru v německém Oberhofu. Čtrnáctá žena průběžné klasifikace SP onemocněla během vánočních svátků chřipkou. Nachlazení potrápilo i Evu Puskarčíkovou, ale rodačka z Harrachova v českém týmu nechybí. Muži přečkali Vánoce i Silvestra ve zdraví, a tak se v Duryňském lese představí v plné síle. Do Oberhofu se Světový pohár vrací po ročních pauze. Kvůli špatným povětrnostním podmínkám se loni IV. kolo SP uskutečnilo v Ruhpoldingu.

 

Zdeněk Vítek

Zdeněk Vítek

„Veronika prodělala klasickou chřipku doprovázenou vysokými teplotami,“ upřesňuje trenér Zdeněk Vítek. „Už pomalu začíná s přípravou. Uvidíme, jak rychle se vrátí do formy. V Ruhpoldingu už bychom ji potřebovali do štafety.“ V Oberhofu se tak představí z exhibice v Gelsenkirchenu potlučená Gabriela Koukalová, třetí žena průběžné klasifikace SP. Dále bude startovat už zmiňovaná Eva Puskarčíková, které patří v SP zatím osmé místo.

V zúženém týmu jsou ještě Lucie Charvátová a Jessica Jislová. „Moc na výběr nemáme,“ krčí rameny trenér Zdeněk Vítek, jenž sám bojoval s nachlazením, a tak ženy trénovaly v Jablonci nad Nisou pod vedením asistenta Jiřího Holubce.

 

Michael Málek

Michael Málek

Muži se, s výjimkou Jaroslava Soukupa, připravovali v Novém Městě na Moravě, a to včetně Adama Václavíka, který se vrací do týmu. „Po třetím kole Světového poháru měl drobné žaludeční potíže Ondra Moravec. Nyní jsou ale všichni kluci zdraví,“ přidává dobrou zprávu trenér mužů Michael Málek, podle kterého našel jeho tým na Vysočině ideální podmínky pro trénink.

Příprava žen i mužů byla zaměřena na objem a sílu. „Čekají nás tři náročná kola Světového poháru, ze kterých vzejde nominace na mistrovství světa, a sportovci musí mít odkud brát energii,“ shodují se trenéři. Zdeněk Vítek by pro Ruhpoldingu družstvo žen rád doplnil. „Věřím, že už budeme moci počítat s uzdravenou Veronikou, navíc uvažujeme i o startu juniorky Markéty Davidové.“ Podle Michaela Málka budou případné změny v sestavě souviset, jak se zdravím, tak výkonností mužů. „Žádnou výměnu, jako v prvním trimestru, naplánovanou ale nemáme.“

 

Program SP v Oberhofu 5.-8. 1. 2017

Čtvrtek 14:15 – sprint mužů na 10 km

Pátek 14:15 – sprint žen na 7,5 km

Sobota 11:30 – stíhací závod mužů na 12,5 km

Sobota 14:40 – stíhací závod žen na 10 km

Neděle 12:30 – závod s hromadným startem mužů na 15 km

Neděle 14:40 – závod s hromadným startem žen na 12,5 km

 

Nominace pro IV. kolo SP v Oberhofu

Ženy: Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková

Muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr, Adam Václavík

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík