Tři oberhofské výzvy Michala Šlesingra: počasí, sprint a boj proti dopingu

04. ledna, 2017

Při Světovém poháru biatlonistů v německém Oberhofu lze každoročně počátkem ledna zažít téměř vše. Mlhu, déšť, chumelenici, vítr i pořádný vítr. Někdy i vše dohromady. Dokonce lze zažít i takový extrém, jako například loni, že závody se ani neuskuteční… Jen slunce, pokud jej chcete v Duryňském lese nalézt, se vám neukáže. Rok, co rok. Zázraky se přesto dějí. Možná už tento čtvrtek, ale prý určitě v pátek (!) biatlonisty a biatlonistky sluneční paprsky pohladí. Opravdu?! Nechme se mile překvapit. Každopádně při čtvrtečním sprintu mužů bude ještě slušně foukat, až 5 m/s.

Duryňský les...

Duryňský les… a jeho čarokrásné zimní nálady

„Oberhof je, a myslím nejen pro mě, tak trochu zakleté místo,“ říká právě s ohledem na nevyzpytatelné povětrnostní podmínky Michal Šlesingr. Velezkušený český reprezentant pak sám v narážce na svoje vystoupení ve oberhofských sprintech dodává: „Přitom bych toto místo mohl mít vlastně docela v oblibě.“ Za posledních šest sezón, včetně loňské “výhybky” do Ruhpodldingu, neskončil ve sprintu IV. kola Světového poháru hůře než sedmnáctý!

 

Jak to tedy v případě Michala Šlesingra vypadalo výsledkově čísly vyjádřeno?
2010/2011 – 3. místo
2011/2012 – 9. místo
2012/2013 – 17. místo
2013/2014 – 12. místo
2014/2015 – 13. místo
2015/2016 – 8. místo (relokace do Ruhpoldingu)

Ve čtvrtek 5. ledna 2017 se na start postaví jako čtvrtý z českého kvinteta s číslem 22 na hrudi. Hned za ním vyběhne na trať vedoucí muž průběžné klasifikace Světového poháru Martin Fourcade. „Takhle na startovní listinu nenahlížím. Je mi jedno, zdali za mnou startuje ten, nebo onen. Podstatný je můj vlastní výkon,“ podotýká letohradský biatlonista.

Michal Šlesingr míří v Oberhofu na několik cílů najednou

Michal Šlesingr míří v Oberhofu na několik cílů najednou

Hvězdný Francouz má však s českým biatlonistou společného mnohem více, než je „sousedské“ startovní číslo. Oba stojí v čele boje za čistý biatlon, za biatlon bez dopingu. Právě v Oberhofu byli Michal Šlesingr a Martin Fourcade jedněmi z iniciátorů společné schůzky sportovců. Jejím cílem bylo sjednotit závodníky a připravit podklady pro Sportovní komisi IBU a následně exekutivu mezinárodní federace.

Středečního setkání se v Oberhofu zúčastnilo na šest desítek sportovců. „To mě moc překvapilo a mám z toho opravdu dobrý pocit,“ říká Michal Šlesingr. Přesto i on byl zaskočen. Nečekaně totiž setkání navštívila generální sekretářka Mezinárodní biatlonové unie Nicole Resch. „Netuším, kdo ji pozval, byli jsme trochu zaskočení. Na druhou stranu to bylo hodně pozitivní v tom, že se na celou záležitost dokáže podívat i ze své původní, právnické profese.“

O co sportovci usilují?
„Jednoduše řečeno nechceme, aby v biatlonu byl doping. Chceme závodit férově,“ podotýká Michal Šlesingr. „Naší snahou je nastavit podmínky tak, aby se nikomu dopovat nevyplatilo. To znamená jak na úrovní federací, tak na úrovni jednotlivce.“ Jak by to mohlo vypadat konkrétně? „Dopující sportovec by měl navždy zakázaný start na olympijských hrách, příslušná federace by byla potrestána snížením kvóty startujících závodníků ve Světovém poháru,“ uvádí Michal Šlesingr příklady, na kterých mezi aktéry panovala stoprocentní shoda. Přičemž účastníci brali v potaz i vliv tzv. „nezaviněného“ dopingu, tedy pokud se například jednalo o léčbu, neúmyslné užití či (ne)nahlášení místa pobytu.

Jak se bude boj proti dopingu v biatlonu vyvíjet dále? „Samozřejmě nás bude zajímat reakce IBU. Za sportovce snad mohu říci, že jsme prokázali jednotu a jsem připraveni si, pokud IBU nebude konat, říci o pozornost i jiným způsobem.“

Český tým testuje v Duryňském lese už od počátku týdne

Český tým testuje v Duryňském lese už od počátku týdne

Zpět ke čtvrtečnímu sprintu. Na desetikilometrové trati se vedle Michala Šlesingra představí i další čtyři čeští reprezentanti. Jako první z nich se na trať s číslem tři vydá Jaroslav Soukup, číslo 14 bude mít Michal Krčmář a rovnou 20 pak oblékne Ondřej Moravec. V první polovině 106členného startovního pole se ještě představí i Adam Václavík, který na trať vyběhne jako 52. v pořadí.

Startuje se ve 14:15 hodin.

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík