Sprint žen v Oberhofu: bez Veroniky Vítkové, Gabriela Koukalová s číslem 1!

06. ledna, 2017

Celkem 91 biatlonistek se dnes v Oberhofu vydá na trať sprintu Světového poháru biatlonistek. Vedle odpočívající Laury Dahlmeierová, vedoucí ženy SP, bude mezi aktérkami scházet také Veronika Vítková. Česká reprezentantka měla o Vánocích chřipku doprovázenou vysokými teplotami. Na startu tak budou jen čtyři české závodnice. Gabriela Koukalová vyběhne na 7,5 km dlouhou trať s číslem jedna. Eva Puskarčíková odstartuje jako desátá v pořadí, Lucie Charvátová poběží s číslem 17 a Jessica Jislová bude mít na hrudi čtyři a sedmdesátku. Mezi startujícími je také Darja Domračevová, které se do pelotonu SP vrací po mononukleóze a mateřských povinnostech. Běloruska bude mít číslo 50. Startuje se ve 14:15 hodin.

Darja Domračevová je po téměř dvou letech opět připravena závodit. V jaké nastoupí formě?

Darja Domračevová je po téměř dvou letech opět připravena závodit. V jaké nastoupí formě?

V Oberhofu by dnes nemělo foukat (!), o to větší mráz bude biatlonistky na trati doprovázet. Teplota má klesnout až k minus osmnácti stupňům pod nulou. „Předpověď se zatím naplňuje. Mrzne, je bezvětří a polojasno,“ říká trenér žen Zdeněk Vítek.

Gabriela Koukalová bude mít dnes na hrudi startovní číslo 1!

Gabriela Koukalová bude mít dnes na hrudi startovní číslo 1!

Gabriela Koukalová se stane první biatlonistkou, která po Novém roce vyběhne na trať závodu Světového poháru. „Jeden primát si tak připíše hned na startu,“ směje se Zdeněk Vítek. Trenér si myslí, že číslo jedna nemusí být v tomto případě nevýhodou. „Podmínky mají být stabilní, bez sněžení. Navíc Gabča nebude mít před startem zbytečné prostoje, což je i z pohledu chladu příznivé. Ale až v cíli se ukáže, zdali jednička byla či nebyla výhodou,“ říká na adresu aktuálně třetí ženy průběžné klasifikace SP.

Veronika Vítková bude závod sledovat na dálku. Po nemoci už trénuje v Jablonci nad Nisou. „Tři čtyři dny jsem měla vysoké horečky až k devětatřiceti stupňům, které mi tělo dost oslabily. Proto jsem se s doktorem Vláďou Dobešem i trenéry shodli, že nemá smysl můj návrat uspěchat.“ Nejprve trénovala rovnoměrně a postupně pod dohledem šéftrenéra Ondřeje Rybáře zařazuje i rychlostní a silové prvky. „Jsem zvědavá na odezvu organismu, ale Ruhpoldingu už mám v plánu,“ potvrzuje a z jejího hlasu je slyšet naděje.

Veronika Vítková po nemoci už opět trénuje

Veronika Vítková po nemoci už opět trénuje

 

Tomáš Hermann