Veni. Vidi. Vici. Gabriela Koukalová proměnila v triumf sprint v Oberhofu

06. ledna, 2017

Startovní číslo jedna, rychlý běh, bezchybná střelba, první v cíli, vítězství! Tak si ve zkratce počínala Gabriela Koukalová v dnešním sprintu žen na 7,5 km IV. kola Světového poháru v německém Oberhofu. Římský vojevůdce a politik Gaius Julius Caesar by řekl: Veni. Vidi. Vici. Gabriela Koukalová by si mohla česky opakovat: Přišla jsem, viděla jsem, zvítězila jsem. Její patnáctý triumf v kariéře a třetí během právě probíhající sezóny vypadá podle výsledků až jednoduše, ale byl opravdu takový? Druhá Kaisa Maekaeraeinenová ztratila na vítězku 21,3 sekundy, třetí Marie Dorinová-Habertová měla odstup 24 sekund rovných. Žádná další z českých biatlonistek nebodovala. Eva Puskarčíková doběhla 42., Lucie Charvátová skončila 75. a Jessica Jislová obsadila 77. pozici. Darja Domračevová se do Světového poháru vrátila 37. příčkou.

Závod Gabrielu Koukalovou bolel, ale to vítězství za to stálo!

Závod Gabrielu Koukalovou bolel, ale to vítězství za to stálo!

Už od prvních metrů nasadila Gabriela Koukalová vysoké tempo. Po úvodní položce byla šestá, šestý měla i běžecký čas. V prostřední části ještě přidala. Dosáhla druhého nejlepšího běžeckého času a po stojce se dostala do vedení, které uhájila i v závěrečném okruhu, ve kterém byla na trati opět druhá nejlepší, stejně jako v celém závodě. „Na trati předvedla parádní představení. V jejím projevu byla dynamika i síla. Vleže nás trochu napínala, střílela 37 sekund, ale tu nulu si prostě vyležela. Celkově perfektní výkon,“ hodnotil vystoupení Gabriely Koukalové trenér Zdeněk Vítek, který se následně ujal role bodygarda. „S Gábinou by tady chtěl mluvit snad úplně každý…“. Nejrychlejší běžkyní na trati byla druhá v pořadí Finka Maekaeraeinenová, ta však dvakrát chybovala na stojce. Na startu stíhačky tak bude mít česká biatlonistka náskok 21 sekund.

Vítězné gesto Zdeňka Vítka je na místě!

Vítězné gesto Zdeňka Vítka je na místě!

Rychlostí střelby potěšila také Eva Puskarčíková, které v této části závodu dosáhla dílčího prvenství! Jinak byl její výkon, bohužel, poznamenaný nachlazením z minulého týdne, které jí nedovolilo řádnou přípravu. „Eva nemohla trénovat na 100 procent. Škoda, že první a poslední ránu závodu vždy uspěchala, protože i tak měla na víc!“  Vystoupení Lucie Charvátové, která do závodu vstoupila čtyřmi chybami vleže, se Zdeňku Vítkovi hodnotil těžko. „Tam bylo špatně skoro všechno. Rány rozházené po celém terči. A se čtyřkou „na hrbu“ se závodí těžko i na trati. Proto je výsledek, jaký je.“ Nejmladší členka týmu Jessica Jislová potřebuje pro postup do stíhacího závodu minimum chyb, nejlépe žádnou. „Myslím, že členitá trať v Oberhofu je pro ni ještě příliš náročná, a to se pak projevilo i ve střelbě.“

 

Gabriela Koukalová

1. místo, čas 22:28,5, střelba – 0-0, 2. běh (+24,6 s), 56. střelba (+17,0 s)

“Vyhrát první závod nového roku 2017 je úžasný pocit! Opět jsem si vzpomněla na Nové Město, když jsem stála na nejvyšším stupínku a byla jsem dojatá. Že startuju s jedničkou, jsem se nesnažila vnímat, protože to rozptyluje. Soustředila jsem se na sebe, abych vše zvládala co nejlépe, a to je asi cesta, která mi pomohla. Můj běžecký výkon mě překvapil, byla jsem přesvědčená, že vzhledem ke své tělesné konstituci se tady do těch příkrých kopců moc chytat nebudu. Skvělou práci ale předvedl náš servis a moc bych si přála, aby to tak pokračovalo dále. Každý na mě útočí s otázkou, že ještě jedno vítězství a pojedu ve žlutém. Sama za sebe mohu říci, že ta odvykací doba bez žlutého byla příjemná, protože jezdit ve žlutém je často svazující, nervyberoucí. Chtěla jsem mít tuto sezónu více free, jezdit pro radost a neřešit tolik,   jak to dopadne. Zatím se mi to daří a jsem za to ráda. Na nic víc bych si netroufala pomýšlet.“

 

Hálo, jste tam? Já už jsem přišla, vidíte? A teď zvítězím. OK?

Hálo, jste tam? Já už jsem přišla. Vidíte? A teď zvítězím. OK?

 

Eva Puskarčíková

42. místo, odstup 2:10,2 min, střelba – 1-1, 42. běh (+1:53,6 min), 1. střelba 51 s

 

Lucie Charvátová

75. místo, odstup 3:56,2 min., střelba – 4-2, 37. běh (+1:49,0), 19. střelba (+8 s)

 

Jessica Jislová

77. místo, odstup 4:00,3 s, střelba – 1-3, 69. běh (+2:24,9), 73. střelba (+23,0 s)

 

Tuto fotografii si uložte do archivu. Oberhof a modrá obloha!

Tuto fotografii si uložte do archivu. Oberhof a modrá obloha!

Náš komentář:

Pohled do dnešní výsledkové listiny jako by říkal, že česká reprezentace žen „hyne na úbytě“. Samozřejmě s jednou čestnou výjimkou. Jednak tým nevyužil kvótu šesti startujících, jednak žádná z dalších tří biatlonistek nedokázala alespoň částečně sekundovat vítězné Gabriele Koukalové. Situace to sice není veselá, nikoliv ale bezvýchodná. Příčin je více. Tou aktuální je (ne)zdraví, a to ještě pomíjíme dlouhodobě nemocnou Jitku Landovou… Nyní schází Veronika Vítková, která doléčuje chřipku, a po nachlazení se teprve dostává do tempa Eva Puskarčíková. Lucie Charvátová, která jinak závodit umí, bojuje se střeleckým „blokem“. Z tohoto pohledu by mohlo být v Ruhpoldingu lépe. Veronika se vrátí, Eva se plně uzdraví, Lucie bude mít čas přemýšlet a trénovat. Navíc tým doplní i juniorka Markéta Davidová, kterou chtějí trenéři vyzkoušet v závodě štafet. Jednu věc ale samozřejmě přehlédnout nelze. Český výběr rozhodně široký není. Aktuálně v IBU Cupu startují jen tři závodnice.

 

Výsledky sprintu žen na 7,5 km

Průběžné pořadí Světového poháru

Průběžné pořadí Poháru národů

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík