Předběžná nominace na MS. A ME i s Veronikou Vítkovou!

23. ledna, 2017

Výkonný výbor Českého svazu biatlonu dnes schválil nominace na mistrovství Evropy v polských lázních Duszniky Zdroj, a také na mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu. Česká výprava dnes na evropský šampionát přejíždí, protože už ve středu jsou na polské straně Orlických hor v programu vytrvalostní závody. V Polsku bude startovat 11 reprezentantů. Tým je posílen o tři pravidelné účastníky závodů Světového poháru Veroniku Vítkovou, Lucii Charvátovou a Jaroslava Soukupa.

 

„Víme, že v případě Jaroslava Soukupa, se účast v IBU Cupu nebo na evropském šampionátu projeví na jeho výkonnosti pozitivně. Proto chceme tento princip uplatit i u Veroniky a Lucky. Veronika se navíc po nemoci mezi svátky a neúčasti na Světovém poháru v Oberhofu potřebuje udržet v závodním tempu,“ říká k nominaci šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář a pokračuje: „A Lucie v této sezóně nepostoupila do tří stíhaček a neběhala hromaďáky, takže závody jí jenom prospějí.“

Výkonný výbor ČSB dnes šéftrenérovi reprezentace Ondřeji Rybářovi schválil nominca i na ME i MS Ondře Rybář

Výkonný výbor ČSB dnes šéftrenérovi reprezentace Ondřeji Rybářovi schválil nominaci na ME i MS 

Jaroslav Soukup bude na ME ještě bojovat i o světový šampionát. „Páté místo máme u mužů stále otevřené. Jarda k němu má asi nejblíže, ale zúčastnit se mistrovství světa může při dobrých výsledcích v Polsku a při IBU Cupu v Osrblie na Slovensku i kdykoliv z „B“ týmu.“ Po slušných výsledcích v IBU Cupu schází v týmu Jan Burian. „Honza bude reprezentovat na Univerziádě v Kazašském Almaty,“ upřesňuje Ondřej Rybář.

Pátá žena pro mistrovství světa vzejde zřejmě z dvojice Jessica Jislová a Markéta Davidová.

 

Největší překvapením nominace je určitě jméno Veroniky Vítkové, mistryně světa a olympijské medailistky z mixu. „Na evropském šampionátu jsem naposledy startovala jako juniorka, takže mě vlastně čeká premiéra,“ říká 19. žena průběžné klasifikace Světového poháru. Příležitost startovat na ME přivítala. „Dost jsem se teď trápila, proto věřím, že mi tato změna může pomoci. Na Evropě nebude takový tlak jako ve Světovém poháru.“ Právě účinkování ve Světovém poháru v Anterselvě zakončila v dobré náladě, na střelnici při štafetách totiž nechybovala. „Nulu jsem moc potřebovala, protože už asi ani nepamatuji, kdy jsem naposledy střílela bezchybně. Je to pro mě velké povzbuzení.“ V Polsku vynechá vytrvalostní závod, představí se ve sprintu, stíhacím závodě a možná i štafetách.

 

Jaroslav Soukup se zúčastní ME, kde bude bojovat o MS

Jaroslav Soukup se zúčastní ME, kde bude bojovat o MS

 

Nominace na ME – Duszniki Zdroj, Polsko – 24.-29. 1. 2017

Ženy:

Ludmila Horká, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Lea Johanidesová, Veronika Vítková

Trenér: Marian Málek

 

Muži:

Ondřej Hošek, Lukáš Kristejn, Matěj Krupčík, Tomáč Krupčík, Jaroslav Soukup, Tomáš Vojík

Trenér: Marek Lejsek

 

 

Předběžná nominace na MS – Hochfilzen, Rakousko – 8. – 19. 2. 2017

Ženy:

Lucie Charvátová, Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková + 1

Muži:

Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Adam Václavík + 1

 

Tomáš Hermann